Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Северна Корея разкритикува САЩ за това, че наложиха вето на проекторезолюция на ООН за Газа

Високопоставен севернокорейски представител разкритикува САЩ за това, че наложиха тази седмица вето на проекторезолюция на ООН, призоваваща за незабавно спиране на огъня в ивицата Газа по хуманитарни съображения, предаде Ройтерс.
Според Пхенян наложеното вето показва, че Вашингтон прилага "двойни стандарти".
"Злоупотребата с правото на вето от страна на САЩ с цел защита на свой съюзник (. . .) е не само демонстрация на незаконни и безсмислени двойни стандарти, но е и върхът на нечовешкото зло", заяви севернокорейският заместник-министър на външните работи Ким Сун-гьон, който отговаря за международните организации. Изявлението му бе разпространено от севернокорейската новинарска агенция КЦТА.
Според Ким САЩ си противоречат, като толерират конфликта в Газа и в същото време осъждат скорошното изстрелване от Северна Корея на разузнавателен сателит, което никому не е причинило вреди, отбелязва Ройтерс.
Съветници по въпросите на националната сигурност от САЩ, Южна Корея и Япония се срещнаха вчера, за да обсъдят отново координирането на отговора на трите страни на заплахите, идващи от Северна Корея, която предупреди, че може да изстреля още разузнавателни сателити.

c