Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Сеул заяви, че възнамерява да засили сътрудничеството си с Амстердам, Вашингтон и Токио в сферата на полупроводниците

Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви пред Франс прес, че Сеул планира да засили сътрудничеството си с Нидерландия, САЩ и Япония в сферата на полупроводниците.
Южна Корея възнамерява "значително да засили сътрудничеството в сферата на полупроводниците с важни страни като Нидерландия, САЩ и Япония", каза Юн пред АФП преди утрешната си визита в Нидерландия.
Полупроводниците се използват във всичко - в оръжията, в автомобилите, в хладилниците. Те захранват съвременната световна икономика.
"На фона на засилващата се конкуренция между страните и регионите за хегемония над новите технологии индустрията на полупроводниците е по-важна от всякога от стратегическа гледна точка, което прави тази визита в Нидерландия толкова важна", изтъкна южнокорейският президент.
"Полупроводниците са стълб на сътрудничеството между Корея и Нидерландия. Стабилният и устойчив растеж на световната индустрия на полупроводниците е фундаментален интерес и на двете страни", подчерта Юн Сук-йол.
Нидерландия наскоро се присъедини към САЩ и Япония във въвеждането на ограничения за износ на високотехнологични продукти, използвани за направата на чипове. Целта на тези ограничения е Китай да не може да се сдобива с най-модерните чипове, които може да бъдат използвани за военни цели и в сферата на високите технологии, отбелязва АФП.
Ограниченията провокираха гнева на Пекин, който обвини Вашингтон в "технологичен тероризъм".

c