Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Състави от Мексико и Коморските острови в последния концерт на "Фолклор без граници"

Закриването на „Фолклор без граници“ тази вечер ще е на сцената на пл. „Свобода“ от 19.30 ч.

Предстои финалната вечер на международния фестивал "Фолклор без граници". Жителите и гостите на Добрич ще видят на пл. "Свобода" от 19.30 часа Балет „Фолкорико дел Норте“ от Мексико, Ансамбъл „Мбенингома – Комори“ от Коморските острови и Представителната Фолклорна Танцова Студия „Добруджа“ от Добрич с гл. худ. ръководител Стоян Господинов.

Ансамбъл „Мбенингома – Комори“ с ръководител Бусри Бен Саид Ахмед  е основан от него през 2011 г. в град Мбени. Целта на културните дейци, участващи в този проект е запазване на коморските традиционни нематериални изкуства. Членовете на състава са от различни области на Коморските острови и изпълненията им представят различни културни влияния от Африка, Азия и Близкия изток. Този културен микс е показателен, че песните и танците обединяват хората и е основа за културен обмен. Коморските острови са разположени в Индийския океан между Мадагаскар и бреговете на Мозамбик. Коморските острови са разположени в Индийския океан между Мадагаскар и бреговете на Мозамбик. Името на страната произлиза от арабската дума „ал-камар“, означаващо „Луна“.

Балет „Фолкорико дел Норте“ е основан от Една Делгадо Карило и Жилберто Родригес през 2001 г.  Групата е официален делегат на Националната асоциация на учителите за популярни мексикански танц, представляващ щата Чиуауа. Мексико е етнически разнообразна страна, като културната идентичност на коренните жители индианци е запазена и до днес. Този състав е гостувал в Добрич през 2015 г. и тогава нашите съграждани ги изпратиха с бурни аплодисменти.

c