Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

САЩ, Япония и Южна Корея обявиха, че ще си обменят информация за севернокорейски ракетни изстрели

САЩ, Япония и Южна Корея обявиха днес, че ще започнат да си обменят информация за севернокорейски ракетни изстрели до края на годината, предаде Франс прес, като се позова на изявление, публикувано след среща в Сингапур на министрите на отбраната на трите страни.
Вашингтон, Токио и Сеул планират активирането на "механизъм за обмен на данни в реално време" с цел "да подобрят способността си да забелязват и да правят оценка на ракетните изстрелвания", които извършва Северна Корея, се пояснява в изявлението.
САЩ, Япония и Южна Корея направиха това изявление, след като тази седмица Северна Корея се опита да изстреля военен разузнавателен сателит, но сателитът "падна в морето", както съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦТА.
Южнокорейската армия публикува изображения на отломките от сателита и неговия носител, за които твърди, че е успяла да извади от Жълто море.
Сеул, Токио, Вашингтон и Париж разкритикуваха изстрелването от тази седмица, като заявиха, че то е било извършено в нарушение на резолюциите на ООН, които забраняват на Пхенян да използва технологията на балистичните ракети и която до голяма степен наподобява тази, която се използва при изстрелването на сателити.

c