Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

САЩ призоваха Съвета за сигурност на ООН да осъди изстрелването на сателит от Северна Корея

САЩ снощи призоваха Съвета за сигурност на ООН да осъди опита на Северна Корея за изстрелване на сателит тази седмица и да призове Пхенян да не извършва друго изстрелване, предаде Ройтерс.
Робърт Ууд, дипломат от мисията на Вашингтон в ООН, отправи този призив на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от САЩ и съюзниците им, за да бъде обсъдено неуспешното изстрелване в сряда, което според САЩ е нарушило множество резолюции на ООН.
След изстрелването сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен заяви, че страната ѝ скоро ще изведе в орбита военен шпионски спътник и обеща, че Пхенян ще увеличи възможностите си за военно наблюдение.
Междувременно Русия изрази изненада, че в изявленията на ООН не е била спомената разрушителната роля на САЩ, Южна Корея и Япония в Североизточна Азия след изстрелването на севернокорейската ракета, предаде ТАСС. "Чухме речта на г-жа [заместник-генералния секретар на ООН] Розмари Ди Карло и сме изненадани, че нито днес, нито в изявлението на генералния секретар на ООН по повод изстрелването, чухме и дума за нарастващата военна активност на САЩ, Република Корея и Япония в Североизточна Азия, която оказва разрушително въздействие върху ситуацията в региона", заяви Анна Евстигнеева, заместник-постоянен представител на Русия в ООН.
Евстигнеева също така призова САЩ да предприемат конкретни стъпки за намаляване на напрежението и възобновяване на диалога с КНДР, "вместо да се опитват да прехвърлят отговорността върху други страни".
Китай от своя страна заяви, че САЩ трябва спокойно и всеобхватно да оценят ситуацията на Корейския полуостров и да демонстрират гъвкавост, за да възобновят диалога с КНДР. "За всички нас е ясно, че ако САЩ продължат тези стъпки [с военна сила в региона], това ще провокира допълнително КНДР и ще увеличи напрежението на Корейския полуостров", каза Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Гън Шуан.

c