Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

САЩ наложиха санкции на физически лица, които са давали достъп на Иран до световната финансова система

САЩ наложиха санкции на 39 физически лица, действали най-вече в Хонконг и Обединените арабски емирства, за които се смята, че са улеснявали достъпа на Иран до световната финансова система, предаде Ройтерс. Вашингтон казва, че тези лица са създали "сенчеста банкова" мрежа, която генерира десетки милиарди долари годишно.
Министерството на финансите на САЩ заяви, че въпросните лица са предоставяли достъп до международната финансова система на дружества, на които преди това са били наложени санкции, свързани с Иран, като "Пържън гълф петрокемикъл индъстри къмършъл" (Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial) и "Трилиънс петрокемикъл" (Trilliance Petrochemical). Физическите лица също така са им помогнали да прикрият търговията им с чуждестранни клиенти.
"Иран развива сложни мрежи за заобикаляне на санкциите, в които чуждестранни купувачи, обменни къщи и десетки фиктивни дружества си сътрудничат, за да помогнат на санкционираните ирански дружества да продължат да търгуват", заяви заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.
Той също така каза, че новите мерки показват ангажираността на САЩ в прилагането на санкциите и "способността им да разрушават чуждестранните финансови мрежи на Иран, които той използва за изпиране на средства".

c