Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

САЩ изразиха „съжаление“ за насилието в Сенегал и призоваха за успокояване на напрежението

САЩ изразиха днес, че са "безпокойство и съжаление" за насилието, което разтърсва Сенегал от четвъртък насам и призоваха за успокояване на напрежението, предаде Франс прес.
„Призоваваме всички страни да изразяват възгледите си мирно“, посочи в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. 
Най-малко 15 души са загинали в Сенегал от четвъртък насам вследствие на сблъсъците между полицията и привърженици на сенегалския опозиционен лидер Усман Сонко, който беше осъден на две години затвор за развращаване на младежта, но беше оправдан по обвинения в изнасилване на жена, която работела в салон за масаж, както и за отправяне на смъртни заплахи срещу нея. Сонко не присъстваше на процеса в Дакар. 
Сонко остана на трето място на президентските избори в Сенегал през 2019 г. и е популярен сред младежите в страната. Поддръжниците му твърдят, че правните му проблеми са част от усилията на правителството да провали кандидатурата му на президентските избори през 2024 г.
Сонко е смятан за основен конкурент на президента Маки Сал и настоява той да заяви публично, че няма да се стреми към трети мандат.

c