Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

С премиера и нова книга Кукленият театър в Добрич отбелязва две годишнини

60 години от обявяването на Кукления театър в Добрич за държавен и 70 години куклено изкуство в града ще бъдат отбелязани с премиера на 24 октомври от 18.00 часа в залата на театъра. За първи път ценителите на кукленото изкуство ще видят постановката „Къде сте гори тилилейски“ с автори Леонард Капон и Стефан Москов, под режисурата на Капон.

На сцената ще се изяви почти цялата трупа на театъра. В ролите се превъплъщават актьорите Мила Боянова, Теодора Желева, Мира Демирева, Росен Радев, Иван Иванов и Валентин Иванов.

По повод двете годишнини днес излиза поредното издание за историята на добричкия куклен театър. Книгата ще има за основа предишните две, излезли за 25-ата и 50-ата годишнина на театъра, като е допълнена и обогатена с най-важните събития през последните 10 години.

Годишнините ще бъдат отбелязани с тържество след премиерата. Поканени са актьори, свързали творческия си път и прекарали дълги години на сцената на кукления театър, като Маргарита Ангелова, Маргарита Шишкова, Параскева Жекова, Рени Кирова, Стефан Киров, Даниела Стойчева, Юлия Радева, Георги Ряпов. Ръководството на културната институция е поканило и емблематичния творчески тандем Теди Москов и Мая Новоселска, които са свързани с историята на театъра в края на 80-те години.

Основан като професионален театър на 1 януари 1963 година. Има реализирани над 120 постановки. От сцената му са започнали своя път творци като Стефан (Теди) Москов. Участвал е в международни фестивали и турнета и е носител на много награди. Театърът е изнасял представления в Русия, Хърватска, Мексико, Германия, Швейцария, Италия, Унгария, Австрия, Испания и Афганистан.

През месец февруари в далечната 1952 година актьори от драматичния театър в Добрич подготвят първото куклено представление – „Червената шапчица“. Главната роля е поверена на Руска Цекова – художествен ръководител на Самодейният куклен театър в град Добрич. С първите стъпки на кукленото изкуство са свързани имената на Радил Радилов и Николай Новаков.

На 1 януари 1963 година с постановление на Министерски съвет, кукления театър е одържавен и става филиал на драматичния. С постановление от 1 април 1981 година кукленият театър става самостоятелен институт.

За 60-годишната дейност на театъра са създадени над 200 постановки, изнесени са около 12 400 представления пред около 1 209 000 зрители. Над 150 постановки са представени в чужбина, при участия във фестивали и турнета – в Словакия, Югославия, Мексико, Афганистан, Швейцария, Италия, Германия, Унгария, Австрия, Испания и многократно в Турция. Театърът е спечелил множество награди от участия във фестивали.

c