Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Рюте е фаворитът за шеф на НАТО въпреки шока от изборите

Досегашният премиер на Нидерландия Марк Рюте е ясно изразеният фаворит за следващ шеф на НАТО въпреки опасността от това шокиращата победа на крайната десница в изборите в страната му да накърни неговата репутация.
Много дипломати дават на ветерана доста по-големи шансове, отколкото на другите кандидати - в това число министър-председателката на Естония Кая Калас и топ дипломатът на Латвия Кришанис Каринш, които се борят да заемат догодина поста на настоящия генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг. Очаква се наследникът на Столтенберг, чието десетгодишно управление бе удължавано два пъти в условията на руската война в Украйна, да бъде обявен преди срещата на върха във Вашингтон през юли. 
След като в предните години изключваше възможността да оглави НАТО, сега 56-годишният Рюте е на линия след изненадващата си оставка през лятото. Миналия месец той заяви пред нидерландските медии, че управлението на алианса е "доста интересна" работа и той би бил отворен за тази възможност, ако тя му бъде предоставена.
Позната фигура на европейската сцена след 13 години на власт в Нидерландия, човекът с твърда ръка вече бе посочен за фаворит от силните в НАТО - САЩ, Великобритания, Франция и Германия, отбелязват дипломати.
"Той е кандидат за генерален секретар на НАТО. Той даде ясно да се разбере , че е свободен, и се ползва с широка подкрепа", казва дипломат от държава от алианса.
Някои негови поддръжници искат да се издигне кандидатурата му бързо, за да се избегне намесата на името му във високите позиции в Европейския съюз, които трябва да бъдат заети след изборите през юни догодина. Вероятно обаче тепърва предстоят трескави преговори и други предупреждават, че изборът не е предначертан предвид евентуалното противопоставяне от страна на неудобните съюзници Турция и Унгария.
Едно възможно препятствие за Рюте би било и наследството, което той оставя след себе си в Нидерландия, като се има предвид, че Европа беше шокирана от изборната победа на крайнодесния политик Герт Вилдерс.
"Ако оставяш след себе си развалина, може да е много по-трудно да бъдеш убедителен", смята дипломат от друга държава членка на НАТО. "Ако погледнете какво се е случвало с фаворити в миналото, ще видите, че накрая те често са оставали под чертата. Нека да изчакаме и да видим", допълва той.
 
Списъкът с желанията
По време на обсъжданията в предни години на евентуален заместник на Столтенберг е имало разнородни предложения от страни членки за шеф на алианса.
Някои искаха начело на НАТО за първи път в историята да бъде избрана жена, а държавите от Източния фланг, които са по-близо до Русия, се надяваха новият генерален секретар да бъде от техния регион. Естонката Калас отговаря на тези условия, но е смятана за прекалено войнствена по отношение на Москва от някои държави от Запада.
Друго предложение бе да се назначи лидер от държава, която изпълнява препоръката на НАТО за изразходване на два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана. Нидерлания не изпълни това условие по време на дългогодишното управление на Рюте, но обеща да го направи догодина, а това според поддръжниците му показва неговата ангажираност по въпроса.
Освен това правителството на Рюте пое важна роля в подкрепата за Украйна, като този месец обеща да отпусне помощ в размер на още два милиарда евро и огласи най-настоятелно намерението да се доставят на Киев изтребители Ф-16.
Той би станал четвъртият нидерландец начело на НАТО, като това подхранва нечии твърдения, че алиансът не излиза от зоната си на комфорт. Симпатизантите му обаче настояват, че той е напълно наясно с опасностите, идващи от Русия.
Годините му на управление бяха белязани от убийството на 196 нидерландски граждани, след като ракета, която според разследващите е била доставена от Москва, порази пътнически самолет над Украйна през 2014 г.
 
Ще се справи ли с Тръмп?
В мисленето на някои от съюзниците в Европа очертания придобива и призракът на завръщането на Доналд Тръмп като президент на САЩ догодина. Има информации, че по време на управлението си Тръмп е обмислял да изтегли основна сила като САЩ от алианса и е убеждавал държави членки да увеличат разходите си. 
Столтенберг успя да го разубеди и беше набеден, че си "шепне с Тръмп" заради начина, по който се справяше с непостоянството на бившата телевизионна риалити звезда.
Рюте не се уплаши да говори пряко с Тръмп и дори му противоречеше публично по време на посещение в Белия дом по въпроса за възможна търговска сделка между САЩ и ЕС. Поддръжниците на нидерландеца заявяват, че неговата дългогодишна предистория като държавник, намиращ компромисни решения, би трябвало да му бъде от полза.
По-малко убедените в това твърдят, че може да е по-лесно да се задържи Тръмп в алианса при ръководител на НАТО, който е изразходвал повече средства за отбрана.
"По време на първия си мандат като президент Тръмп прекалено силно се концентрира върху необходимостта всички съюзници да имат финансов принос", заявява дипломат от трета държава от НАТО. "От тази гледна точка всеки, който е показал пълна отдаденост на това обещание за вложения в отбраната, е ценен кадър", добавя дипломатът. 
Самият Столтенберг каза пред Франс прес вчера, че Рюте е "колега и добър приятел".
"Той е способен политик с голям опит като министър-председател. Решението кой ще ме наследи обаче не е мое", заяви той. (БТА)
(Превод от английски език: Иво Тасев)
 

c