Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Рисунки на деца от ДГ „Звънче“ и ДГ „Пчеличка“ в Добрич с отличия в национална еко изложба

Рисунки на деца от ДГ № 26“Звънче и ДГ № 9 „Пчеличка“ в Добрич бяха сред творбите на деца от цялата страна, представени в изложбата „Децата за бъдещето на планетата“, която беше открита в Народното събрание. Експозицията е заключителен етап от третото издание на националните номинации „Най-големият малък приятел на животните и природата“, съобщи при представянето на изложбата председателят на парламента Никола Минчев, информират от пресслужбата на Парламента.

ДГ №26 “Звънче“ е отличена за „Детска градина на най-големите малки  приятели на животните и природата“ с рисунката “Моят приятел Слончето Слай“ на Таня Петрова“ от IV група „Усмивка“ с учители Валентина Георгиева и Невена Савева. Номинирана е и рисунката на София Василева от IV “а“ група при ДГ №9 “Пчеличка“ с учители Русалия Петрова и Елена Йорданова.

„Поздравявам организаторите от фондация „АФА - България“ за ценната инициатива - да ни покажат света и природата през очите на нашите деца,  отбеляза Никола Минчев. Той подчерта, че кампании като тази заслужават подкрепа, защото възпитават у децата отношение към околната среда и грижа за нея, правят ги съпричастни към нейното опазване.

Председателят на фондация „АФА - България“ Аксиния Боснева изрази благодарност към ръководството на Народното събрание и към народните представители за това, че за пореден път отварят сърцата си и подкрепят зелена мисия на организацията. Тя посочи, че въпреки трудностите, породени от пандемията от коронавирус, и през тази година деца и учители от различни краища на България са представили за номиниране рисунки по темата „Децата за бъдещето на планетата“.

Представители от Фондацията гостуваха през 2019 г. в детските градини в град Добрич с Еко урок за опазване на Планетата.

Непосредствено след откриването на изложбата председателят на парламента Никола Минчев остави цветен отпечатък от дланите си върху детска рисунка от първото издание на инициативата, изобразяваща зимно дърво без корона - Дървото на хармонията. Картината ще бъде изпратена до всички населени места, всички детски градини и училища, които са участвали в номинациите. Кметовете по места ще могат да поздравят децата, а техните учители ще могат да оставят своите цветни отпечатъци, за да бъде хармонично и цветно Дървото на хармонията, посочи Аксиния Боснева. Това дърво ще обиколи всички градове. Ще пристигне и в град Добрич през есента.

Присъстващите на откриването на експозицията директори на детски градини и училища, участвали в кампанията, бяха отличени с грамоти. Грамотите връчиха председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката Ирена Анастасова и председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев.

c