Вторник, 28 март 2023

28.03.2023

Последвайте ни

Проф. Кантарджиев: За неваксинираните тази есен ще е трудно. Дано Господ да помага на България!

Неваксинираните ще имат проблем тази есен. До края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще се удвои. Това прогнозира по NOVA NEWS проф. д-р Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксинирането в Столичната община

Професорът изрази притеснение и заяви, че не вижда "кой ще излезе пред хората и ще им обясни какво трябва да се направи“.

„Излиза президентът на Франция, канцлерът на Германия, президентът на САЩ - излизат и казват какво трябва да се прави. Тези неща трябва да се правят от авторитети, а не от такива, които само знаят да критикуват. Дано Господ помага на България!“

Специалистът изрази притеснение от факта, че в момента 11 са областите в страната с над 100 заболели на 14-дневна база.

Той определи като „много грозно“ решението на МЗ да опровергае думите на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който обяви, че в София трябва да се вземат по-сериозни мерки, аргументирайки се с ръста на заболели.

„В деня, когато той каза, че трябва да се вземат мерки, имаше 99.8 заболели на 14-дневна база. За деня, за който той говореше заболелите бяха 107“, припомни Кантарджиев.

Професорът посочи, че към този момент най-голямо разпространение на коронавирусна инфекция се наблюдава в района на Южното Черноморие (област Бургас).

проф. Тодор Кантарджиев - кадър NOVA NEWS

Проф. Кантарджиев прогнозира удвояване броя на случаите до края на месеца. За първо денонощие от началото на годината, регистрираните за ден са над хиляда (в петъчния ден - 13 август). Той подчерта, че четвъртата вълна засяга по-младите хора, което е един от показателите за „надигане на епидемична вълна“.

„В новия прехвален план, в който няма нови неща, трябваше да се съобрази, че вече имаме едно много силно оръжие, а именно – ваксините”, каза проф. Тодор Кантарджиев. И припомни: „Да, през 2020 г. затваряхме, но тогава нямаше ваксини, нямаше маски за лекарите, нямаше кислород за болите. Каквото направихме, мисля, че го направихме добре. За съжаление, това не се оценява”.

„Дано Господ да помага на България, защото първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, въпреки че натовари значително системата а здравеопазването, с третата мисля, че нашата система на здравеопазването се справи добре. Дай боже и четвъртата да не се развие много бързо и да не е с много хора”, каза още той.

„Преди месец и половина аз лично мислех, че пикът ще е октомври месец, но виждам, че нещата се развиват много по-бързо и то благодарение на факта, че нито се вземат мерки като хората, нито се обяснява на населението, нито върви ваксинацията на едно европейско ниво”, допълни Кантарджиев.

14 АВГУСТ: COVID-19: Ръст на заразените, спад на ваксинираните за деня. Нови 17 случая от област Добрич

„Ламбда вариантът възникна в Латинска Америка. Беше доказан в десетки държави. Слава богу той не доби епидемично силно разпространение и в момента не е заплаха за здравето на европейците и българите. В НЦЗПБ до седмица ще могат да се правят по 600 секвенирания на седмица и ще имаме данни за нови варианти. Много е вероятно и в България да се селектира някакъв вариант. Затова трябва да сме готови спокойно да посрещнем трудностите“, заяви още той.

Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, Кантарджиев коментира: „Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен”.

Проф. Тодор Кантарджиев за пореден път призова хората да се ваксинират.

* Какво още коментира проф. Тодор Кантарджиев - във видеото ↓

c