Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Проф. Евгени Станимиров разкрива белите петна в бизнеса в новата си книга

Във Варна бе представена втората книга на проф. Евгени Станимиров „Белите петна в бизнеса“. Тя е на издателство „Изток-Запад“, където излиза и първият труд на ректора на Варненския икономически университет - „Многомерна стратегия за вашия бизнес“. 
Според автора, новата му книга е свързана с първата, дори идеята за нея предхожда и двата ръкописа, които общо наброяват над 700 страници. Всичко тръгва от тема, по която е изнесъл лекция, а после я е облякъл в съдържание. Може би пиша заради егото и за себеизява, но може и това да е кауза, желание мислите ми да не погинат, сподели той пред аудиторията и добави, че книгите са много удачен канал за трансфер на идеи. 
Новият труд на Станимиров е за неоползотворените възможности в бизнеса, плод на слаба подготовка, липса на умения, кураж или ентусиазъм, обясни той и посъветва читателите да използват многото идеи под налягане, които се съдържат в текста. „Ние трябва да участваме в процеса на усвояване на бели петна и да управляваме този процес“, смята авторът. 
Това е книга, която ще остане, каза на премиерата издателят Любен Козарев. Тя е ясна, една от най-умните, които съм чел, от нея научих толкова неща, призна той и обеща да издаде и трети труд на Евгени Станимиров. 
На представянето присъства и проф. Боян Дуранкев, който намира работата на Станимиров за новаторска, провокираща и носеща допълнителни ползи. Той изтъкна, че авторът е успял да следва максимата, че когато всички вървят в една посока, е време да кривнеш. За него значимо е още, че в текста отсъства алчността, която е месия за бизнеса през XVIII и XIX век. Важно е да сме ценени, да прецизираме нашите визия, мисия и ценности, защото без ценности няма да има не само бизнес, а няма да ни има и нас като хора, каза още проф. Дуранкев. 
Проф. д-р Евгени Станимиров е ректор на Икономически университет - Варна, преподавател и бизнес консултант. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България, а в периода 2011-2019 г. ръководи първата специализирана катедра по маркетинг в страната. Участва в седем редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. Водил е лекции към Нотингам бизнес скул (Великобритания); Висшето училище по приложни науки, Вормс (Германия); Международен университет (Сараево – Босна и Херцеговина); Европейското бизнес училище (Португалия). От 2022 г. е външен оценяващ по съвместна магистърска програма по Международни финанси, между Нотингам бизнес скул и Икономически университет в Братислава (Словакия).

c