Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Прочутата колекция от кактуси в Балчик продължава да гине след уволнението на Галин Радков

„Професоре - след теб и потоп ... за съжаление“, това споделя поредният посетител на Университетската ботаническа градина в Балчик, който сигнализира за ситуацията глухонемия Галин Радков, популярен като Професор Кактус. Много от гостите на парка са разочаровани от гледката, на която се натъкват, след уволнението на Галин през ноември 2018 година.

„Растение без внимание и обич умира“, споделя друг посетител.

„Кактусите милеят за Галин. Без него те не са това, което бяха”,  написа преди време Ивайло Вълев след посещението си в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Той, както и много други, публикуват снимки, на които се вижда тъжна картина – лошо състояние на растенията от доскоро една от най-богатите колекции от кактуси и сукуленти.

Много редки видове от колекцията са загинали след уволнението на Галин Радков. “Отидоха си редки екземпляри”, коментира преди време за Про Нюз Добрич Професор Кактус.

Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

“Перфектно съсипани сукуленти… made in ботаническата в Балчик. Браво!”, “Това е загуба за страната ни заради болните амбиции на алчни чиновници….”, гласят някои от коментарите.

„Без Галин Радков всичко е обречено” и „Тъжно” са част от коментарите.

Именно тази колекция беше емблематична за Ботаническата градина в Балчик и беше втората по големина в Европа след тази в княжество Монако и най-голямата на Балканите. Тя включваше над 2600 вида представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията бе впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Някои от екземплярите на възраст над 70 години.

Глухонемият спец по кактусите Галин Радков чака решение на Комисията по дискриминация

Видно от снимките и коментарите, колекцията вече е изгубила много от екземплярите си, включително и редки видове.

Припомняме, че началото на ноември 2018 година със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

“Много ми е болно, защото обичам това място. Всичко там е мое дело – трудът по засаждане, изграждане на оранжерии. Събирал съм кактуси от цял свят. Аз лично съм дарил 1500 кактуса”, каза след уволнението си Галин Радков.

Галин от времето, когато се грижеше за любимите си кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Сега той работи в парк Евксиноград. Много хора му изпращат снимки след посещение на Ботаническата градина в Балчик и той много страда, научи Про Нюз Добрич.

След уволнението си глухонемият мъж заведе съдебно дело за уволнението си, Комисията за защита от дискриминация също разглежда казуса му. Делата вече са приключили. Съдът е решил, че уволнението е неправомерно. След решението на съда за възстановяването му на работа, се наложи Ботаническата градина да го обезщети, заличени са наложените му наказания

c