Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Пригожин публикува първо видеообръщение след бунта на "Вагнер"

Руският наемнически предводител Евгений Пригожин публикува първото си видеообръщение след бунта на бойците от частната военна компания "Вагнер" в края на юни, предаде Ройтерс.
Клипът с Пригожин се появи в един от каналите (наименованието на канала е Разгрузка Вагнера; @razgruzka_vagnera) в комуникационното приложение "Телеграм", свързани с "Вагнер". Предполага се, че видеото е заснето в Африка.
Във видеозаписа Пригожин се намира в пустинна местност, облечен е в камуфлажни дрехи и в ръцете си държи автомат.
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди нито локацията, на която се намира Пригожин, нито датата на видеото. В същото време Ройтерс изтъква, че от изявления на Пригожин и от публикации в канали, свързани с "Вагнер", може да се направи предположение, че клипът е заснет в Африка.
"Температурата е +50 градуса, както ни харесва. ЧВК "Вагнер" прави Русия по-велика на всички континенти и Африка - по-свободна. Справедливост и щастие за африканските народи. Ние сме кошмарът на "Ислямска държава", "Ал Каида" и други бандити", казва Пригожин във видеото.
В записа той казва още, че "Вагнер" набира хора и че компанията "ще изпълни задачите, които са били поставени". В клипа е показан телефонен номер за хората, които искат да се присъединят към частната военна компания.

c