Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Премиерът акад. Николай Денков ще съдейства за реализирането на важни за Шумен приоритети и инфраструктурни проекти

Исках да поздравя кмета проф. Христо Христов и на „местна почва“, и на място да видя кои са най-важните приоритети за града и общината. Част от тях са включени в проектобюджета, но има възможност да се актуализират. Трябваше отново да обсъдим кои са проектите, които се издигат като приоритет за Шумен за следващите няколко години. Това каза премиерът акад. Николай Денков след срещата му с кмета проф. Христов.
„Това, което чувам, освен темата за водата е, че спортните съоръжения са това, което е болна тема и по която ще се търси решение през следващите години. Говорихме кои спортни проекти как могат да бъдат финансирани. Говорихме и за градския стадион, и за хиподрума, и за плувния басейн. Говорихме за висшето образование и за подготовката на кадри за Индустриалната зона в града. Покрихме широк набор от теми“, отбеляза Денков.  
Той припомни, че днес е направена символична първа копка на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ и заедно с регионалния министър са обяснили, че „има изключителен фокус върху Североизточна България по отношение на скоростните пътища“ и през следващата година ще се финансират проекти за подготовка на скоростни пътища по всички основни направления в региона.
За автомагистрала „Хемус“ акад. Денков каза, че ще се „интензифицира доста следващата година по няколко от лотовете, за които има техническа подготовка. Това, което продължава да бъде проблем, е, че по лотове седем и осем няма техническа документация, така че няма как да се строи, докато не е изготвен проектът на съответното ниво. Всичко, за което има проекти, включително лот девет, ще бъде ускорено много следващата година; има финансиране“, уточни Денков.  
По думите му казусът с водата на Шумен е изключително заплетен и натрупван през годините. Има проблем и с цената на тока, със сключените договори с една от фирмите. Това, което обсъждахме, е, че текат съдебни дела и докато не приключат, не може да се изчисти договорът с фирмата. Разбрахме се да се видим отново в София с представителите на ВиК-холдинга и министерството на регионалното развитие „да видим как да започнем да разплитаме това кълбо така, че постепенно да може да се намери устойчиво решение“. Всичко лошо, което е можело да се случи, се е случило. Тези натрупани грешки сега една по една трябва да се оправят, допълни Денков.
Кметът Христов благодари на премиера за поетите ангажименти и уточни, че на среща в София следващата седмица ще се говори и за „изграждане на спортна база, свързана с футбола в Шумен“.
Акад. Николай Денков утре ще участва в дискусия за образованието в Шуменския университет, както информира БТА. 

c