Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Предупреждават за сериозни валежи в област Добрич, има опасност от наводнения

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен в 18 области на страната за днес, показва информация на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Кодът е сила и за област Добрич.

Тази вечер и през нощта срещу понеделник в област Добрич ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Количества на очакваните валежи са 35-65 mm. Ще духа силен северозападен вятър с пориви 17-22 m/s. Край морето вечерта, по приближаващ фронт, се очаква усилване на вятъра от северозапад 15-20 m/s (7-8 бала по Бофорт), пориви 20-25 m/s (8-10 бала по Бофорт).

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология днес, 29 септември, и през нощта срещу понеделник ще настъпи рязка промяна на времето. Температурите ще се понижат чувствително, вятърът от север-северозапад ще се усили. Очакват се интензивни валежи от дъжд и със значителни сумарни количества. Валежите постепенно ще намалеят като интензивност до обяд в понеделник и до края на деня ще спрат.

Има опасност за възникване на поройни наводнения.

От Община Каварна излязоха с препоръка към гражданите да вземат под внимание предупреждението и за тяхната безопасност, ако са в дома си и има опасност от наводнение, да се преместят на на-горните етажи или покрива при невъзможност за напускане на сградата.

Ако са навън и се намират близо до дере, незабавно да се отдалечат и се придвижат към най-близкото възвишение.

Не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе. Не правете опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, препоръчват от Общината.

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и да изчакате спадането на нивото на водата. Не преминавайте през бързо течащи и залети площи, освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви. Не минавайте в близост до големи дървета или нестабилни конструкции - строителни скелета и др. Паркирайте автомобилите си на безопасни места.

При възникване на опасност за/или наводнение, незабавно позвънете на тел. 112.

c