Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Председателят на СОС и директорът на Регионалния исторически музей – София ще проверят започващата реставрация на Минералната баня в кв. „Овча купел“

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директорът на Регионалния исторически музей – София Венета Ханджийска ще проверят започващата реставрация на Минералната баня в кв. „Овча купел“. Това съобщиха от пресцентъра на СОС. 
Банята е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. 
Съоръжението функционира до края на 80-те години на 20 век, след което е затворена. 
През 2019 г., с договор Държавата, чрез Областния управител на София, прехвърля безвъзмездно на Столичната община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“, с цел нейното реновиране. 
Опитите за спасяване на банята започнаха през есента на 2017 г., когато СОС прие програма на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на столицата, съгласно която се предвижда в банята в кв. „Овча купел“ да се изгради рекреативен център, като се запази основното предназначение и функции с активното използване на минералната вода. 
На 8 юни 2021 г. Комисията по финанси към Столичния общински съвет единодушно прие предложението на зам.- кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на инвестиционен проект за адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“, който предвижда тя да съществува като рекреативен център с активно използване на минералната вода. 
Инициативата на Столичната община "Визия за София", чиято цел е споделена и дългосрочна стратегия за развитието на столицата и крайградските територии до 2050 г., е събрала информация за 31 обособени находища с общо 75 водоизточника на минерални води (каптирани извори и сондажи). Това прави София една от най-богатите общини в света по богатство на минерални води. Те се изливат на повърхността във вид на естествени термални извори – Банкя, Княжево, Горна баня, Овча купел, София – център, Панчарево и Железница. В многобройни сондажи са разкрити находищата на напорни субтермални, термални и горещи води. Над 20 сондажа се самоизливат в Софийската котловина.
Днес обаче едва 15 – 20 % от общите ресурси на минералните води (само в 10 находища) се използват за свободно водоналиване от гражданите и гостите на града (Банкя, Горна баня, Княжево и др.) или балнеолечение (Овча купел, Железница, Панчарево). Останалите 21 находища не се използват и минералната вода изтича неоползотворена. В сравнение с ползването на минералните води преди 25 години днес употребата им е намаляла с повече от 50%. Почти всички минерални бани са затворени, напълно е преустановено и ползването на термални води за отопление на оранжерии и други обекти, посочват от "Визия за София".

c