Четвъртък, 21 септември 2023

21.09.2023

Последвайте ни

Предложиха филтър за нормалност и Ковид хигиена в БГ училищата

Учениците от общинските училища, затворени заради заболяемост от над 750 на 100 000 души, ще се връщат поетапно в клас. Прави се всичко възможно присъственото обучение за децата от I до IV клас да бъде възстановено още през следващата седмица. Уверението в хуманните мотиви на предприетите антикризисни действия бе заявено от служебния министър на образованието - проф. Николай Денков, и на здравеопазването - доц. Стойчо Кацаров.

Въвеждането т.нар. нов щадящ модел е свързано със следните условия:

  • учениците да бъдат тествани два пъти в седмицата – в понеделник и четвъртък (безплатно), с възможно най-щадящите антигенни тестове, при които нищо не се докосва до носа или устата на детето. То ще дава слюнка в малък контейнер или пликче, която ще бъде изследвана с реактив.
  • Тестването ще става със съгласието на родителите. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Правителството ще отпусне 13 млн. лв. за осигуряване на безплатни тестове за ученици.

Също два пъти седмично (безплатно) е замислено да бъдат тествани и учителите, които се връщат в училище без документ на ваксиниране или за преболедуване.

Обсъжданото, обмисляно и безалтернативно предложение за ефективен филтър - по думите на служебния здравен министър - бе доразяснено днес на съвместен брифинг на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Въвеждаме филтър на входа на училището, за да го направим безопасно. За тази цел имаме нужда от подкрепата и на родителите, и на учителите. Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата“, каза министър Денков. Той подчерта, че педагозите са се справили изключително добре през миналите години, но сега трябва да направят следваща стъпка.

„Това, което затваря училищата, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последствия за децата“, заяви още проф. Денков. Според статистиката, ако около 15 септември т.г. са се разболявали около 100 деца и младежи на ден, то в някои дни от последната седмица този брой вече надхвърля 500 дневно.

Още днес Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за доставка на щадящи тестове. Министерството на образованието и науката създава организация тестването да започне веднага, когато те са налични.

„Надяваме се двете министерства да бъдат категорични и последователни в тези мерки и да ги наложат с по-голям обхват, т.е. за деца от повече възрастови групи“, заявиха от Национална мрежа за децата. Според тях е важно учениците да останат в училище дори епидемичната ситуация да наложи всички останали да бъдат ограничени.

c