Понеделник, 04 декември 2023

04.12.2023

Последвайте ни

Пожари бушуват почти всеки ден в реколтата в област Добрич

Тежка в противопожарно отношение е жътвената кампания в област Добрич.  Почти всеки ден имаме пожари в земеделски култури, каза за Про Нюз Добрич началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Тихомир Катранджиев.

По думите му запалванията в реколта са започнали на 2 юли. Тогава в землището на тервелското село Кладенци изгоряха 600 декара с пшеница. Пламъците бяха гасени от три екипа огнеборци от пожарните дирекции в областите Добрич, Силистра и Шумен. Една от версиите, по които се работи, е умисъл.

Същия ден горя пшеница и в землището на Шабла. Изпепелени бяха 60 декара. 30 дка с пшеница пък изгоряха при пожар в землището на Крушари, лумнал на 4 юли вечерта.

Три от произшествията в реколта са предизвикани от комбайни. В един от случаите причината е в неизправност в ремъка, а в другите два – късо съединение. Такъв бе и пожарът край каварненското село Раковски вчера. При него изгоряха едва два декара с пшеница, 20 са спасени. Електрическата инсталация и резервоарът на автомобила обаче са унищожени.

Увеличава се и броят на пожарите в сухи треви и отпадъци в област Добрич. През последния месец са гасени 40 такива, посочи Катранджиев. „Апелирам към гражданите да не палят огньове във високите дневни температури, защото създават доста главоболия и трошим скъпа техника за гасене на сухи треви”, каза той.

c