Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Посолството на Афганистан в Индия прекратява дейността си

Посолството на Афганистан в индийската столица Делхи от днес прекратява дейността си заради липсата на подкрепа от страна на Индия, съкращаване на персонала и заради ограничените ресурси, с които разполага, се казва в съобщение на дипломатическото представителство, разпространено в социалната мрежа "Екс", предаде Ройтерс. 
Посолството допълва, че друг ключов фактор за въпросното решение е невъзможността му да служи на интересите на Афганистан съгласно очакванията.
"Много жалко е, че с оглед на тези обстоятелства се налага да вземем трудното решение да прекратим всички дейности на мисията с изключение на предоставянето на спешни консулски услуги на афганистанските граждани", пише още в съобщението. 
Индия не признава правителството на талибаните и затвори посолството си в Кабул, след като те завзеха властта в Афганистан през 2021 г. Въпреки това Делхи позволи на посланика и на служителите на посолството, които бяха назначени от подкрепяното от запада предходно правителство на Ашраф Гани, да продължат да издават визи и да се занимават с въпроси, свързани с търговията.
В петък Ройтерс съобщи, че  афганистанското посолство в Индия е прекратило всичките си дейности, след като посланика и други високопоставени дипломати са напуснали страната и са заминали за Европа и САЩ с бежански статут.

c