Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Полският парламент обсъжда проверка на твърденията за злоупотреби на правителството на "Право и справедливост"

Полският парламент днес обсъди създаването на три комисии, които да разследват твърденията за злоупотреби по време на осемте години управление на правителството на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС), предаде Ройтерс.
Коалицията от партии, подкрепящи Европейския съюз, която изглежда ще поеме властта след изборите през октомври, обеща да държи отговорни ПиС по обвиненията в злоупотреба с публични средства, корупция във връзка с издаването на визи и използването на шпионски софтуер срещу политически опоненти.
Тъй като опонентите на ПиС имат мнозинство, парламентът почти сигурно ще гласува в подкрепа на създаването на комисиите в сряда.
ПиС отрича обвиненията в злоупотреби и твърди, че създаването на комисиите ще бъде просто политически театър, който ще отклони вниманието на депутатите от по-важни въпроси.
"Назначаването на разследващи комисии е сложна работа и ще отнеме известно време", заяви на пресконференция председателят на парламента Шимон Холовня. "Надявам се, че ще успеем да сформираме една комисия до края на годината, но този процес трябва да започне днес."
В понеделник правителството на ПиС начело с премиера Матеуш Моравецки  положи клетва пред президентът Анджей Дуда, но кабинетът вероятно ще просъществува само две седмици. След този период правителството ще бъде изправено пред вот на доверие, който вероятно ще загуби, тъй като, при все че е  най-голямата парламентарно представена партия, ПиС няма мнозинство, а всички останали партии изключиха възможността да работят с нея.

c