Петък, 24 март 2023

24.03.2023

Последвайте ни

Подписка и протест срещу „зелените сертификати“ в Добрич

Да не се заплашват хората в държавните и частни сектори ,че ако не се ваксинират ще бъдат уволнени от работа, настояват протестиращите в Добрич

Над 70 граждани се събраха за втора вечер в Добрич, за да изразят несъгласието си със заповедта на здравния министър за изискване на „зелен сертификат“. Тази вечер гражданският протест се състоя пред сградата на областната администрация.

Там добричлии се включиха и в подписка под исканията към управлението на държавата във връзка с ограниченията във връзка с пандемията.

„Ние като граждани на Република България имаме право на достъп навсякъде. Не би трябвало заради нашия здравен статус и заради това какво имаме в нашите тела да бъдем спирани да правим каквото и да било и не само да ни бъде ограничавано правото, но и да бъде отнето. Защото ще ни бъде отнето правото на труд, на препитание, да се храним, защото няма да можем да си купим храна“, заяви Йонка Маринова, един от организаторите на протеста. Тя е майка на две деца – на 4 и 10 години. Казва, че е на площада именно заради тях.

„Протестираме, защото искаме да бъдем свободни и сами да решим дали да се ваксинираме. Мнозина вече имат опасения, че ще започне задължително ваксиниране на полицаи, учители и други служители. Против сме зеления сертификат, защото всичко това ще стигне и до нашите деца“, каза тя. И изрази опасение, че е възможно скоро да се стигне до искане да бъдат ваксинирани и децата.   

Тя съобщи, че до момента са събрани над 200 подписа. Очакват се и тези, събирани в детски градини в Добрич по инициатива на работещи в тях, както и на други хора, които подкрепят исканията. В понеделник ще се проведе нов протест, отново пред областна управа. След това исканията и подписките ще бъдат изпратени до министерството на здравеопазването.

Организаторите и някои от участниците в протеста бяха със стикери във вид на Давидова звезда и надпис :"НЕ ваксиниран"

Ето исканията на протеста в Добрич, формулирани от участващите в него:

Искаме да няма изискване за притежание на "зелен сертификат" при посещение на закрити обществени места.

Не искаме да бъде ограничаван достъпа ни където и да било заради здравен статус.

Държавата да спазва Чл. 143(1) от - ДВ,бр.62 от 1997г от наказателния кодекс. "Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо против волята му, като употреби за това сила ,заплашване или ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТТА СИ, се наказва с лишаване от свобода до шест години."

Да не се заплашват хората в държавните и частни сектори ,че ако не се ваксинират ще бъдат уволнени от работа.

С изискването на зеления сертификат се нарушава правото на препитание на хиляди хора в България.

Зеления сертификат ще ограничи нашите права. Ние сме специално против тази ваксина, която се налага насилствено и агресивно спрямо хората. Опасенията ни са, че от тук нататък всички ще бъдем задължени да се ваксинираме, за да можем да живеем нормално, а не както казват, когато станат 70% от населението. Ще започнат да ваксинират всички ни, включително и нашите деца.

c