Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Пекин заяви, че изпитанието на китайска междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан е легитимно

Китайското министерство на отбраната заяви днес, че изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от Пекин в Тихия океан е легитимно, предаде Франс прес.
"Изстрелването на междуконтинентална балистична ракета има за цел да тества способностите на нашите оръжия (. . .) става дума за легитимно и обичайно учение", каза говорителят на китайското министерство на отбраната Чжан Сяоган.
Министерството обяви вчера изстрелването в Тихия океан на "междуконтинентална балистична ракета с фиктивна бойна глава", което е първото подобно действие на Китай от десетилетия.
Изстрелването на ракетата предизвика протести от страна на други държави в региона като Япония, Австралия и Нова Зеландия, които са обезпокоени от нарастващия военен потенциал на Китай.
"Ядрената политика на Китай е стабилна, последователна и предвидима. Следваме стриктно ядрена политика да не прибягваме първи до ядрените оръжия и ядрената ни стратегия е за самоотбрана", увери днес говорителят на китайското министерство.
"Китай не иска надпревара във въоръженията. Обещали сме да не използваме ядрени оръжия и да не отправяме заплахи за използването им срещу страни, които нямат ядрени оръжия, или срещу разоръжени зони. Китай ще продължи да поддържа ядрените си възможности на минималното ниво, което изисква националната сигурност", каза още китайският представител.

c