Понеделник, 11 декември 2023

11.12.2023

Последвайте ни

Партията на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо води след преброяване на гласовете от 75% от избирателните секции

Според резултатите от обработката на данните от 75% от избирателните секции в Словакия партия "Смер - Социална демокрация", ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, се класира на първо място на парламентарните избори с 23,73% от гласовете, предаде Ройтерс.  
На второ място засега застава пария "Глас – Социална демокрация" с 15,57%, а либералната партия "Прогресивна Словакия" към този момент получава 14,87% и е на трето място.
Правителство, ръководено от "Смер - Социална демокрация", би означавало, че Словакия ще се присъедини към Унгария в оспорването на европейския консенсус относно Украйна и то в момент, в който ЕС се опитва да запази единството си, противопоставяйки се на руската инвазия, отбелязва Ройтерс.
"Прогресивна Словакия" иска страната да продължи да оказва силна подкрепа на Украйна, както и да следва либералните политики на ЕС по въпроси като зелените политики, правата на ЛГБТ+ общността и др.
Не се очаква никоя от партиите, участващи в изборите, да получи пълно мнозинство. Формирането на новото правителство ще зависи от резултатите на още няколко по-малки партии.

c