Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Папа Франциск ще посети в края на лятото Монголия, където живеят едва около 1300 католици

Папа Франциск ще посети между 31 август и 4 септември Монголия, едно от най-отдалечените кътчета на света, до което някога е пътувал, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че в страната живеят едва около 1300 католици, но тя е от стратегическа важност за Римокатолическата църква заради близостта си до Китай.
Ватиканът обяви днес визитата в кратко изявление, в което посочи, че тя ще се осъществи по покана на президента на Монголия и местни католически лидери. Подробности за визитата ще бъдат оповестени през следващите няколко седмици, каза говорителят на Ватикана Матео Бруни.
Миналия август папа Франциск назначи италианеца Джорджо Маренго за свой първи кардинал, базиран в Монголия, където да ръководи местната Католическа църква.
Маренго беше в Рим миналия месец и се срещна с папата за обсъждане на пътуването.
Светият отец за първи път спомена за възможността да пътува до Монголия в разговор с журналисти на борда на папския самолет, когато се връщаше от Африка през февруари.
Според новинарската агенция на Ватикана "Фидес" в Монголия живеят около 1300 католици, които са съвсем малка част от общото население, наброяващо 3,3 милиона души.
Според Държавния департамент на САЩ близо 60 процента от населението на Монголия се самоопределят за вярващи, а останалите нямат религиозна принадлежност.
Сред самоопределящите се за вярващи 87,1 процента се определят като будисти, 5,4 процента - като мюсюлмани, 4,2 - като шаманисти, 2,2 процента - като християни, а 1,1 процента от жителите на страната принадлежат към други религии, посочва Ройтерс.

c