Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Пакистан взема мерки срещу трафикантите на хора след трагедията с мигранти преди дни край бреговете на Гърция

Пакистанският премиер Шахбаз Шариф нареди на властите да предприемат действия срещу каналджийството в отговор на съобщенията, че сред стотиците на борда на потъналото през седмицата рибарско корабче край бреговете на Гърция е имало пакистански граждани, предаде ДПА.
Шариф изрази съболезнованията си по повод трагичния инцидент, при който само 104 от общо между 500 и 700 души на борда на плавателния съд. Той заяви, че ще създаде специална комисия, която да открие замесените в случая трафиканти на хора и да ги изправи пред правосъдието.
"Пакистан ще отбележи 19 юни като ден на траур и националните знамена ще бъдат свалени наполовина", каза Шариф в свои коментари ден след като приключи издирването на оцелели.
Комисията също така ще направи оценка на правната рамка и ще засили международната координация, за да предотврати подобни инциденти и да накаже трафикантите, се казва в изявление, публикувано от канцеларията на премиера.
Все още няма информация колко пакистанци са загинали на 14 юни. По информация на местни медии е възможно да са загинали стотици хора. Външното министерство на Пакистан досега е потвърдило, че има 12 оцелели граждани на страната. Стотици хора все още са в неизвестност.
Всяка година хиляди млади пакистанци плащат милиони на трафикантите, за да достигнат Европа по опасен маршрут по суша и море през Иран, Турция и Гърция, посочва ДПА. Стотици нелегални мигранти умират по пътя или попадат в затвора.

c