Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

"Открит" и "честен" разговор между Зеленски и Вучич в Атина

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че е имал добър и открит разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски в Атина по всички важни въпроси както за Сърбия и Украйна, така и за целия регион и света, предаде Танюг.
„Добър и открит разговор с президента Володимир Зеленски по всички важни въпроси както за Сърбия и Украйна, така и за целия регион и света. Обсъдихме събитията в Украйна и Косово, а аз още веднъж подчертах, че Сърбия уважава териториалната цялост на Украйна, което ясно и недвусмислено казваме от началото на конфликта“, написа Вучич в Инстаграм профила си.
Украинският президент Володимир Зеленски също определи разговорите с Вучич като "открити, честни и ползотворни", информира Ройтерс.
„Добър разговор относно зачитането на Хартата на ООН и ненарушимостта на границите... За общото бъдеще на нашите страни в общия европейски дом. За развитието на нашите отношения, това е в наш взаимен интерес“, написа Зеленски в профила си в Телеграм под снимка, на която двамата лидери се ръкуват.
В изявление днес след срещата със Зеленски Вучич каза още, че е обяснил на украинския президент ситуацията в Косово и е убеден, че Украйна, както и Гърция, няма да променят позицията си по въпроса и няма да признаят независимостта на Косово.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. Сред страните, които също не признават независимостта на Косово са Русия, Китай, Украйна, както и пет страни от ЕС - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър. След обявяването на независимостта напрежението между Белград и Прищина е постоянно. Под егидата на ЕС и САЩ се правят опити за нормализиране на отношенията между двете страни.
Сръбският президент подчерта, че Белград подкрепя европейския път на Украйна и очаква през декември Украйна и Молдова да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.
Вучич се срещна със Зеленски в Атина, след като снощи двамата присъстваха на неформална вечеря на лидерите на Западните Балкани и Молдова и представители на Европейския съюз, организирана от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. На лидерската среща снощи бе приета съвместна декларация, в която се изразява подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия.
Сръбският президент отбеляза, че на срещата не се е съгласил с тази част от декларацията, която говори за „по-ефикасното изпълнение на санкциите срещу Русия“.
„Не мога да цитирам, но цял абзац беше за това. Това беше разговор за това как всичко се върти в кръг, идва първа версия, след това междинна версия и т.н. (…) Успяхме да помолим и да издействаме онези неща, които не съответстват  на нашата политика да не бъдат включени в текста“, подчерта Вучич.
Той изтъкна, че предстои „гореща есен“, че ситуацията в Украйна не е лесна и предстоят още много проблеми.

c