Неделя, 04 юни 2023

04.06.2023

Последвайте ни

Открит е сезонът на трюфелите за туристи край Балчик

На ход в пандемията е алтернативният туризъм сред природата, смятат браншовици. Този уикенд демонстрационен гурме приключенски тур „Лов на трюфели“ край Балчик изненада приятно група туроператори, екскурзоводи и хора от бранша, посетили фермата, за да я представят на своите туристи.

За Димитър Димитров – един от управителите и председател на Асоциация Български трюфел, след откриването на фермата миналата есен това ще бъде първото работно лято, което ще разкрие тайнствения свят на деликатесните гъби пред туристите. Прогноза за сезона е трудно да направи, особено при старт в пандемия и ограничения. Имат уверенията, че тук ще пристигнат гости от Чехия, Полша, Франция, от рускоговорящите страни, от съседна Гърция и дори и от Страната на изгряващото слънце.

От ловци на трюфели до предприемачи, които правят плантация в Балчик

Нели и Такео Кита - семейство туроператори от Русе, водят у нас туристи от Япония. Турът много им допадна и нямат търпение да го представят на приключенците от далечната източна страна. „Японците се въздържат от пътувания, защото няма директни полети. Единствено коронавирусът ги спира.Чакат с нетърпение да се отвори светът“, споделят те. По думите им от Япония у нас не идват много туристи, все още сме им неизвестни Убедени са, че има интерес към алтернативния туризъм, но прогнозата им е за слаб сезон.

Обществено обсъждане на проектозакона за трюфелите искат хора от бранша

Идващото туристическо лято да изкара оценка 4+ въпреки неяснотите,  оптимист е лицензираният екскурзовод на гръцки език Пинелопи Ксантопулу:„Сега е моментът да предлагаме различни неща, защото самата пандемия ни научи на много. Опитва се да ни пренастрои повечето неща да се случват в природата, а ние като посланици на туризма сме длъжни да го направим. Аз мисля да включа фермата в маршрути за Двореца в Балчик, Текето в Оброчище, обекти по Северното Черноморие. Гърците са хора, които посещават България и Северното Черноморие. Силно се надявам да има сезон , да има туристи, за да им покажем красотите на България, защото те са много, интересни и впечатляващи".

Източник: Радио "Варна"

c