Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Организационният комитет на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" обяви въпросите за референдума си

Организационният комитет на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" обяви въпросите за референдума си. В Националния пресклуб на БТА в София Румяна Ченалова, член на обществения съвет на референдума, съобщи, че допитването ще има шест въпроса:
1. Подкрепяте ли да cе установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти?
2. Подкрепяте ли изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум?
3. Подкрепяте ли пребиваването на чуждестранни военни формирования на територията на страната по повод външен за България въоръжен конфликт да се разрешава само с национален референдум?
4.  Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум, като при над 100 000 подписа Народното събрание задължително да взема решение за произвеждането му?
5. Подкрепяте ли да e налице решение на национален референдум, когато с повече от половината от действителните гласове е избран един от отговорите - да или не - и това мнозинство е поне една трета от участвалите в последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли национален референдум да може да се произвежда относно дългосрочни договори от компетентността не само на Народното събрание, но и на Министерския съвет, като те се ратифицират или сключват само ако има положително решение на референдума?
Според Румяна Ченалова България се намира в безпрецедентен период от своето историческо развитие – поредица от избори, служебни кабинети и военен конфликт, който е на близко разстояние от страната ни. Сърнела Воденичарова посочи, че всички партии и организации, които искат, могат да участват в референдума.
„На 23 април в страната и чужбина хиляди българи ще излязат за пети пореден път на Поход за мир и ще заявят волята на България да запази неутралитет. В деня на похода във всички тези градове и на още много места в цялата страна и чужбина ще се събират подписи за национален референдум „България за мир и суверенитет“, посочат организаторите.

c