Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

ООН: Талибаните са убили над 200 души от властите, управлявали Афганистан преди изтеглянето на войските на САЩ и съюзниците им

Талибаните са убили над 200 представители на властите, управлявали Афганистан преди изтеглянето на войските на САЩ и техните съюзници през август 2021 г., съобщи Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан (UNAMA), цитирана от Ройтерс.
В доклада на мисията се посочва, че са регистрирани най-малко 218 убийства без съд и присъда на членове на бившето правителство, армията и правоприлагащите органи. 
Високопоставени лидери на талибаните обявиха амнистия за бивши служители на правителството и за военнослужещи по заповед на върховния си лидер. 
Ръководеното от талибаните министерство на външните работи заяви в отговор на констатациите на ООН, че не е получавало информация за неспазване на заповедта. Всички подобни случаи ще бъдат разследвани, допълни ведомството.
Върховният комисар за правата на човека на ООН Фолкер Тюрк определи убийствата като "предаване на доверието на народа", тъй като жертвите са получили уверение, че няма да бъдат преследвани. 
Мисията на международната организация посочи, че половината от регистрираните убийства са извършени през първите четири месеца след изтеглянето на войските на САЩ и техните съюзници през 2021 г. Миналата година са регистрирани 70 убийства.  
Има и данни за 800 инцидента, свързани с нарушаване на човешките права срещу бивши членове на силите за сигурност и полицията. 
Талибанските власти отрекоха обвиненията. По думите им няма нито един представител на предходното управление, който да е бил арестуван или измъчван заради работата си за институции, отговарящи за сигурността. "Всички служители на предходната администрация, които са се присъединили към опозиционни групи… или са извършвали военна дейност във вреда на системата, са били арестувани и предадени на съдебните власти", се казва в позиция на талибаните, изпратена до ООН.

c