Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

ООН и ЕС критикуват новия анти-ЛГБТК закон в Уганда

Анти-ЛГБТ законът, приет в Уганда, който предвижда дълги присъди затвор или дори смърт за хора, които се идентифицират като ЛГБТ, беше осъден остро от ООН и правозащитни групи, съобщи ДПА.
"Приемането на този дискриминационен законопроект - вероятно един от най-лошите по рода си в света - е дълбоко обезпокоително събитие", заяви в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. "Ако бъде подписан от президента, законът ще направи лесбийките, гейовете и бисексуалните хора в Уганда престъпници само заради това, че съществуват, че са такива, каквито са. Той може да даде картбланш за системно нарушаване на почти всички техни човешки права и да послужи за подстрекаване на хората едни срещу други."
Въпреки че в източноафриканската държава вече има закони срещу гейовете, последните мерки са много по-натрапчиви, а наказанията - по-строги. Законът, приет от парламента във вторник вечерта и очакващ подписа на президента Йовери Мусевени, ще позволи на хората, които са виновни в "хомосексуални прояви при утежняващи вината обстоятелства", да бъдат наказвани със смърт. Извършващите хомосексуални действия могат да бъдат осъдени на доживотен затвор, а дори опита за еднополови отношения може да доведе до изпращане зад решетките за години.
Хората, които умишлено укриват, предоставят медицински грижи или правна помощ на ЛГБТ лица, могат да получат дългогодишни присъди.
Смята се, че 78-годишният Мусевени вероятно ще подпише закона, който се ползва с широка политическа подкрепа. Но през 2021 г. Мусевени наложи вето на подобни законопроекти след възмущение от страна на Запада. През 2014 г. подобен закон беше отменен от Конституционния съд поради процедурни нарушения.
Поддръжниците на закона твърдят, че традиционните семейни ценности на Уганда са застрашени.
По време на приемането на законопроекта членове на парламента крещяха хомофобски коментари и един от депутатите призова хомосексуалистите да бъдат кастрирани. Фокс Одой-Ойвелоуо, един от малкото депутати, които критикуваха радикалните мерки, беше освиркан от колегите си.
Сам Ганафа, ръководител на угандийската група за защита на правата на хомосексуалистите "Спектър", определи ситуацията като тежка. Той заяви, че гейовете и лесбийките губят работата си или остават без дом, защото собствениците на жилища ги отпращат.
Кенет Рот, бивш дългогодишен изпълнителен директор на "Хюман райтс уоч", коментира законодателството в Туитър: "Това е гротескно."
"ЕС е дълбоко обезпокоен от приемането от парламента на законопроект срещу хомосексуализма", заяви в туитър говорителят на ръководителя на външните работи на ЕС Жозеп Борел.  "Ще продължим да си взаимодействаме с властите и гражданското общество, за да гарантираме, че всички хора са третирани еднакво."
В някои части на Източна Африка се наблюдава все по-засилена репресия срещу ЛГБТК хората. През уикенда управляващата партия в Танзания призова за кастрация на хомосексуалните. В началото на месеца президентът на Кения Уилям Руто заяви, че хомосексуализмът няма място в страната му, припомня ДПА.

c