Събота, 01 април 2023

01.04.2023

Последвайте ни

Огромен интерес към фестивала на Бялата жътва в Тервел

Стотици хора от цяла Добруджа, и не само, събра третото издание на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“ в община Тервел. Той се проведе в събота на стадиона в добруджанския град и събра хора, които носят любовта към българското.

Всички бяха изпълнили изискването на организаторите да бъдат с носии, със завещани от баби и дядовци ръченици, пояси, пафти, престилки, калпаци, косичници, импровизирайте с тениски, щамповани с вечната българска шевица. Десетки деца с носии, дори и бебета, радваха със своите игри и усмивки.

Празникът ни пренесе 100 години назад, във времето, когато Тервел се е наричал Курт бунар. На стадиона бяха разположени софри, а присъстващите бяха насядали върху земята около тях. Имаше и специални места за фото за спомен – на писана каручка или сред балите слама. Всеки можеше да се полюлее за здраве.

За изложението "От ръцете на баба" бяха замесени обредни хлябове, пити, краваи, които заедно с курбана бяха осветени и раздадени на местните хора. Част от празничната атмосфера ще бъде и базарът "На чаршията" на изделия на местни производители. Клубове за народни танци и оркестрите "Добруджанци" и "Извори" огласиха с ритми фестивалната територия. На фестивала, посветен на прибирането на зърнената реколта, ще бъде пресъздаден обичаят “Жътва” и оживяха традиции отпреди 100 години как работниците тръгват за нивите, върху кравая се слага пара и се отслужва молебен преди всеки да хване сърпа.  На сцената се представиха състави, изучаващи български народни хора.  

Гости на празника бяха народните представители Йорданка Костадинова, Галина Събева, Мая Димитрова, д-р Хасан Адемов, министърът на земеделието Иван Иванов, областният управител Галин Господинов, Айдън Фаик, Соня Георгиева – кмет на Община Добричка, Румен Мунтянов – зам.-кмет на община Генерал Тошево.

„Празникът на жътвата е бил най-големият трудов празник на нашите предци. Открай време той е празнуван с почести. Всички земеделци знаят, че след 10 месеца неуморен труд, чакаме да приберем плодовете на нашия труд. Припомни как е празнуван назад във времето. Нашите предци са избирали хубав ден за празника на жътвата. В миналото всички са тръгвали с песни и веселие към полетата, където е трябвало да започне жътвата. Единствено и само заради това да е лека жътвата. Тук поле нямаме, но веселие гарантирам, че ще има до ранни зори. От името на всички земеделци обещавам, че догодина празникът ще бъде с реално зажънване. За да видят нашите деца как са жънали техните предци“, каза при откриването на фестивала кметът на Тервел Симеон Симеонов. Той припомни, че „зажънването е ставало само от човек, който има лека ръка – мома или жена, която може да ражда. За да бъде следващата година много плодородна. Този празник е особено ценен за всички земеделци – които рискуват много, трудят се неуморно и това е времето, в което те трябва да приберат плодовете на своя труд“. 

Кметът поздрави всички земеделци на територията на община Тервел и пожела да бъде богата и безаварийна жътвата, да има големи добиви и високи цени. Да са високи рентите, за да се радват всички на имане. И призова „Да се молим за здравето, за берекета и за България!“

Земеделският министър д-р Иван Иванов откри фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“. „Прибирането на реколтата е най-важният момент от битието на българския земеделец през годините. Жътвата е финалът, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от своя труд, който празнуваме. Добричкият регион като житницата на България има голямо значение за развитието на селското ни стопанство, защото формира огромна част от производство на зърно. България се утвърди като основен производител на пшеница не само в Европа, но и в света. Като резултат от прилагане на съвременни агротехнически мероприятия при произвеждането на зърнените култури и повишена грижа за състоянието на почвите, през последните 5 години отчитаме тенденция на задържане на средните добиви на зърнени култури в страната. През тази година очакваме средните добиви от пшеница за страната да са близки до миналогодишните. По експертни оценки на областните дирекции „Земеделие“ на база обследване на моментното състояние на зърнените култури очакваме изключително добра реколта, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, така и за износ. България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България за миналата година. Фестивалът „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“  в община Тервел е средищно място, което очертава бит и традиции, продължава местните традиции и подкрепя тяхното предаване на идните поколения. Гордост е, че вие добруджанските земеделски производители сте тези, които ще предадат на поколенията вашите знания. Пожела здраве, високи добиви, успешно прибиране на реколтата и да е спорна следващата година. Времето да е с вас, да е едро житото и да препълните хамбарите с него, за да има хляб на трапезата ни!“, пожела министърът на земеделието.

Фестивалът продължи до ранните часове на неделния ден с много музика, песни, танци и добро настроение. Кръшни хора се виха около запалените огньове.

c