Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Общо 30 български прокурори изучават американския опит за борба с прането на пари

И.ф. главен прокурор  Борислав Сарафов и Питър Халпърн, постоянен съветник по правните въпроси относно борбата с корупцията в Централна Европа, откриха семинар „Борба с корупцията, пране на пари и антитероризъм“. Това съобщиха от прокуратурата.
В тридневния форум участват 30 прокурори, следователи и служители на Антикорупционната комисия. 
Форумът е организиран от Прокуратурата на Република България и Департамента по правосъдие на САЩ.
Лекторите от Службата за развитие, помощ и обучение на прокурори в чужбина на Департамента по правосъдие на САЩ и от Федералното бюро за разследване ще запознаят българските си колеги с практическия си опит по преследване на организирани престъпни групи и разкриването на корупционни престъпления.
Акцент в обучението е и противодействието на прането на пари и предотвратяването на проявите на тероризъм и киберпрестъпления в контекста на повишените рискове пред сигурността в глобален план.
Преди месец Ян Кралик, програмен мениджър в отдела за киберпрестъпления на Съвета на Европа, заяви, че киберпрестъпността заплашва не само организации и институции, но и човешките права и върховенството на правото. 
Според него е важно киберпрестъпленията да бъдат докладвани на компетентните институции, защото голяма част от тях остават неразкрити, тъй като за тях не е съобщено от пострадалите. 

c