Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

Община Добричка и ОбС с обща декларация срещу критичното състояние на пътищата

Община Добричка и Общинският съвет /ОбС/ излязоха с обща декларация срещу лошото състояние на пътищата. Тя бе предложена от кмета Соня Георгиева на заседание на местния парламент и единодушно гласувана от съветниците.

Декларацията ще бъде изпратена до министър-председателя, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, областния управител на Добрич, Областно пътно управление.

Припомняме, че вчера на протест излязоха жителите на 8 села в община Добричка - Лясково, Житница, Камен, Тянево, Пчелник, Черна, Крагулево и Козлодуйци, и поискаха основен ремонт на пътя Добрич – Козлодуйци – Лясково - Житница, който е в дупки и кръпки и не е обновяван от 40 години. Недоволните заявиха, че са готови за гражданско неподчинение ако държавата не обърне внимание на искането им. В протеста се включиха представители на  Община Добричка на чело с кмета Соня Георгиева, общински съветници и над 20 кметове и кметски наместници.

Целта на декларацията е да се даде за пореден път публичност на проблемите, свързани с критичното състояние на републиканската пътна инфраструктура на територията на община Добричка. В документа се посочва, че конкретният повод е ескалиране на напрежението сред жителите на осемте села. От него става ясно, че пътят Средище – Хитово – Балик - Пчелник – Житница – Лясково – Козлодуйци - Добрич е единствената възможност за връзка с областния център на живеещите в населените места, ежедневен превоз, ежедневно пътуване на учащи се и работещи, снабдяване със стоки и продукти и за транспортиране на нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

„Катастрофалното състояние на пътния участък неминуемо води до обезлюдяване на селата в нашата община”, пише в декларацията. С нея Община Добричка и ОбС заявяват категоричната си подкрепа към всички жители, които десетилетия са потърпевши от окаяното състояние на пътната инфраструктура. Настоява се за спешни и адекватни действия. „Липсата на реакция към тези наболели проблеми е не просто неглижиране, а безспорно пренебрежение към живеещите в нашата община и погазване на човешките права. Апелираме за адекватната ви и спешна реакция”, се посочва още в документа.

Кметът Соня Георгиева заяви още веднъж категоричната си подкрепа към всички протестиращи и техните искания за спешен неотложен ремонт на участъка. Тя отправя официална покана до народните представители от Осми многомандатен избирателен район, областния управител, представители на Областно пътно управление и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за среща на 27 юни от 14 часа в заседателната зала на Община Добричка.

c