Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Никарагуа закрива националния си Червен кръст заради „атаки срещу мира и стабилността“

Парламентът на Никарагуа прие вчера закон за закриване на Червения кръст на страната като част от репресиите на правителството срещу религиозни ордени, благотворителни организации и граждански групи, съобщи Асошиейтед прес.
Националната асамблея гласува да закрие Никарагуанския Червен кръст, като го обвини в „атаки срещу мира и стабилността“ по време на антиправителствени демонстрации през 2018 г. Местният Червен кръст отговори, че само е помагал на ранени демонстранти.
Парламентът, който е доминиран от Сандинисткия фронт на президента Даниел Ортега, разпореди на министерството на здравеопазването да създаде „нов Никарагуански Червен кръст“. Откъде обаче претоварената система на здравеопазването ще намери пари за това остава неясно. Настоящият Червен кръст, основан през 1958 г., се финансира главно чрез вътрешни дарения. Според новия закон собствеността му ще бъде конфискувана в полза на държавата.
Според правозащитни групи по време на потушаването на протестите през 2018 г. са загинали 355 души, а около 2000 са били ранени. От тогава насам почти цялата опозиция беше вкарана в затвора или изгонена от страната, а повече от 3000 граждански групи и неправителствени организации бяха поставени извън закона. Закритите организации варират от център за езда до 94-годишната Никарагуанска академия.
Ортега обвинява гражданските групи и опозиционните активисти, че си сътрудничат с чужди сили в опит да свалят правителството му.
През април Ватиканът закри посолството си в Никарагуа, след като правителството предложи да бъдат прекъснати дипломатическите отношения.
Монахините от два женски манастира бяха изгонени от Никарагуа през миналата година. Изтъкнатият католически епископ Роландо Алварес беше осъден на 26 години затвор, след като отказа да се качи на самолет, който откара 222 дисиденти и свещеници в Съединените щати. Той беше лишен и от никарагуанско гражданство.

c