Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

НИК 421 плава на около 100 мили югоизточно от Порто Алегре

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ плава покрай южните бреговете на Бразилия в Атлантическия океан, следвайки курс 38°. НИК 421 се завръща в България след успешното си участие в 31-вата родна антарктическа експедиция на остров Ливингстън.
Във вечерните часове на 22 март плавателният съд се движи по график със скорост от 9 възела при леко влошаващи се, но все още сравнително благоприятни за плаване метеорологични условия спрямо ден по-рано – насрещен вятър от 10 м/сек и 3-4 бала вълнение. Настоящата позиция на кораба е на около 100 морски мили югоизточно от град Порто Алегре.
„Св. св. Кирил и Методий“ плава към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април. Очаква корабът да акостира във Варна в края на април.
 
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий“ и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА“.

c