Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

Навлизаме в нова динамика на процеса на разширяване на ЕС, заяви Шарл Мишел след срещата в Атина

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази задоволство от неформалната среща в Атина тази вечер, в която участваха още домакинът, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, лидерите на страни от Западните Балкани и на страните членки на ЕС от Югоизточна Европа, президентът на Молдова Мая Санду, както и президентът на Украйна Володимир Зеленски.
„За мен беше удоволствие да се присъединя към президентите на Украйна Зеленски, на Молдова Мая Санду и към лидерите от Западните Балкани за неформална среща за разширяването на ЕС по покана на (гръцкия) премиер Мицотакис в Атина тази вечер. Очаквам дискусиите с нашите партьори в момент, в който навлизаме в нова динамика в процеса на разширяване“, написа Мишел в платформата „Екс“ (бивша „Туитър“).
„Западните Балкани, Украйна и Молдова имат общо европейско наследство, история и бъдеще. Разширяването остава основен приоритет на ЕС – силен инструмент за насърчаване на мира, сигурността и просперитета на нашия континент. Ние трябва да намерим пътя напред, за да направим тази визия за Европа реалност“, написа председателят на Европейския съвет.
На вечерята, дадена от Мицотакис, присъстваха премиерът на България Николай Денков, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, премиерът на Румъния Марчел Чолаку, премиерът на Косово Албин Курти, премиерът на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович. ЕС беше представен от Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, а към участниците се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски, който пристигна на необявено посещение в Гърция.

c