Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

На Архангелова задушница в Добрич организират шествие до Военното гробище

Шествие организират Община Добрич, Регионален исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк „ към НД „Традиция“ на Архангелова задушница. Началото на шествието е в 10.00 часа на площад  „Свобода”, когато то ще се отправи към Мемориален  комплекс  „Военно гробище“.  В 11.00 часа пред параклиса в гробището ще бъде отслужена панихида за загиналите във войните войници и офицери. На територията на Военното гробище в Добрич са погребани  около 3 000 воини от 10 националности и 6 вероизповедания.

В 11.30 часа в изложбената зала на гробището добричкият музей ще получи като дарение изключително ценен артефакт – офицерска сабя образец 1905 г. Тя е била притежание на полковник Константин Гладичев – командир на 36-и пехотен козлодуйски полк. Полкът взема участие в боевете край Добрич от 5-7 септември 1916 г.  по време на Първата световна война, влезли в историята като „Добричката епопея“. Самият полковник Гладичев е ранен по време на сраженията. Сабята е открита благодарение на издирвателската работа на членовете на  РК „46–и пехотен Добрички полк“ към НД „Традиция“, които са провели изследване на нейната автентичност. Средствата за закупуването ѝ са осигурени от добричкия бизнесмен Йордан Апостолов, споделиха от ръководството на Регионален исторически музей. На 5 ноември дарителят ще връчи сабята на музейните специалисти и тя ще заеме място в експозицията „Добричката епопея – 1916“.

От РИМ-Добрич отправят призив към добричлии и гостите на града заедно да засвидетелстват почит паметта на всички войници и офицери, дали живата си в изпълнение на своя воински дълг.

c