Събота, 09 декември 2023

09.12.2023

Последвайте ни

МЗ: Ваксинирането - единствен начин и условие за отпадане на още COVID ограничения

Нужна е по-добра организация. Опитваме се да дадем посока, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности. Не можем да изключим лятна вълна заради индийския вариант на коронавируса. Това формулира като ключови акценти служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на гостуване в БНТ. 

Ето какво още каза д-р Кацаров:

"България е в зелената зона. Това обаче не бива да ни успокоява, ние нямаме пълен контрол върху разпространението. Регистрирахме индийския щам, не можем да изключим вълна и през лятото. Единственият начин да се предпазим си остава ваксинацията. Лятото е много добра възможност да се ваксинираме. Засега не се налагат нови мерки и периодично намаляваме старите. Последно премахнахме маските в малките колективи. Може да разширим тази възможност като включим и други обществени обекти с по-голям персонал. Една нова вълна обаче може да сложи край на туристическия сезон."

Д-р Кацаров уточни, че повече ограничения могат да се отменят само ако хората се ваксинират. Според него, при нова вълна отново може да се стигне до затваряне на фирми и търговски обекти. 

"Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", заяви министърът на здравеопазването.

"Клевета е, че съм антиваксър - аз съм лекар. Искам с популярни хора да се опитаме да убедим хората да се ваксинират", каза още Кацаров. 

"Някои мерки не бяха логически издържани - нараства броя на заразените, а се облекчаваха мерки. Сега се опитваме да поставим това на здрава основа. В началото съм подценявал проблема с вируса, но това е било на базата на информацията, която е имало тогава. Не мисля, че съм казал нещо, за което да се извинявам. Винаги съм смятал, че мерките могат да се прилагат много по-добре. Настоявам да се анализира смъртността през тази година. Това означава да анализираме, кои действия на властите са допринесли за това да има толкова висока смъртност. Този анализ ще помогне това да не се повтори", заяви настоящият здравен министър. 

Целият разговор и казаното от д-р Стойчо Кацаров ↓

https://bntnews.bg/f/video/o/1160/f325173ea150a3252c3db310d119324c.mp4
c