Сряда, 29 ноември 2023

29.11.2023

Последвайте ни

Моят род са бежанци от Одринска Тракия и аз бях длъжен да разкажа техните истории, сподели Любомир Калудов

Моят род са бежанци от Одринска Тракия и аз бях длъжен да разкажа техните истории, сподели д-р Любомир Калудов по време на представянето на новата си книга, озаглавена "От змей злато. Истории на един бежанец от Тракия". Събитието се проведе в Културен център "Морско казино" в Бургас. 
Калудов каза, че в книгата е събрал 11 разказа за живота на тракийските бежанци. "Какво искам да кажа с моята книга? Искам да разкажа на младите хора, че е имало гранична зона и какво всъщност представлява границата", допълни той.
Авторът на "От змей злато" представи исторически факти за двете основни бежански вълни към България – след Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година и след Междусъюзническата война през 1913 година. Той уточни, че бежанците от Одринска Тракия не са били посрещнати в България "като драги гости", а десет години са подлежали на гонения и не са имали разрешение да се заселят в страната. "Чак през 1923 година Александър Стамболийски издава закон за оземляване на тракийските бежанци". 
Калудов коментира действията на човек, който желае да започне да пише. "Той пише в тайна тетрадка, която крие някъде. Въпреки твърдението на музикантите, писателите и художниците, че творят за себе си, това не е вярно. Всеки се надява някой да види тяхното произведение, да прочете тяхната тайна тетрадка, да чуе тяхната композиция", обясни той. 
Д-р Любомир Калудов отправи искрени благодарности към редактора на своята книга Любен Козарев, който е и генерален директор на издателство "Изток-Запад". Авторът подчерта важната роля на редактора в процеса на издаване на една книга, като направи препратка към главния персонаж в биографичния филм "Гений" Максуел Паркинсън и неговия редакторски усет.
Специално участие в събитието взеха актьорът и режисьор Валери Еличов, който прочете част от разказите в книгата "От змей злато", и артистът-оркестрант от Професионален фолклорен ансамбъл (ПФА) "Странджа" Динко Палазов, който завладя публиката с фолклорни изпълнения на кавал. 
В разговора се присъедини Любен Козарев, който изказа лични впечатления от творчеството на д-р Любомир Калудов. Генералният директор на издателство "Изток-Запад" сравни Калудов с писателя и драматург Йордан Радичков, като заяви: "Всички знаем за певеца на Северозапада Йордан Радичков, но Югоизтока също си е намерил достоен певец и това е Любомир Калудов".
Към края на представянето Любомир Калудов разкри основната мисъл на книгата, която се съдържа в едно изречение, поместено в "От змей злато". То гласи следното: "Господ е дал на хората добитъка и земята, дяволът ги е подмамил със златото". 
БТА припомня, че "От змей злато" е първата от трите книги на издателство "Изток-Запад", които ще бъдат представени в три последователни дни на различни места в Бургас. Програмата продължава с премиера на книгата "Матрицата 2" на офицера на българското разузнаване Боян Чуков в Дом на писателя. На 28 септември в клуб "Модерен театър" писателката Неда Зарева ще представи новия си роман "Седем гласа от тъмното".

c