Понеделник, 02 октомври 2023

02.10.2023

Последвайте ни

МОЛДПРЕС: Молдова ще извърши рехабилитация на 400 километра железопътни линии от железопътния коридор "Север-Юг"

До 2024 г. ще бъде извършена рехабилитация на железопътния коридор "Север-Юг" в Молдова с дължина 400 км, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. В строителните работи ще бъдат инвестирани 71 млн. евро. Меморандум за тази цел подписаха Молдовските железници (CFM) и украинската компания "Укрзализница".
Меморандумът се отнася за железопътния коридор "Север - Юг" на Молдова: Валчинец - Окница - Белци - Унгени - Кълъраш - Кайнари. В резултат на изпълнението на проекта ще се увеличат скоростта и капацитетът на влаковете и ще се улесни транспортирането на стоки от Украйна до Европейския съюз.
Работите ще бъдат извършени с финансовата подкрепа на външни партньори. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската комисия вече одобриха финансов пакет, чрез който ЕС ще отпусне грант в размер на 20 млн. евро, а ЕБВР ще отпусне на правителството на Република Молдова 23 млн. евро. Други 28 млн. евро ще бъдат инвестирани от други източници, а общо финансовият пакет е в размер на 71 млн. евро.
Проектът за рехабилитация на железопътния участък е разработен от молдовските железници в рамките на инициативата "Пътища на солидарността", която се подкрепя от Европейската комисия и предвижда разработване на алтернативни логистични маршрути, както и стимулиране на икономическото развитие на Молдова.
Проектът ще допринесе и за продоволствената сигурност, като улесни достъпа на украински стоки до най-голямото действащо пристанище на Черно море - Констанца, както и до пристанищата на Румъния, Молдова и Украйна в Галац, Рени, Исмаил и Гюргево. Те имат общ оперативен капацитет, който може да поеме значителна част от експортните нужди на Украйна.
(Новина, избрана от молдовската агенция МОЛДПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

c