Неделя, 01 октомври 2023

01.10.2023

Последвайте ни

Млади гост-солисти ще изпълнят творби на Моцарт с Български камерен оркестър в Добрич

Млади таланти ще гостуват като солисти в концерт Български камерен оркестър Добрич.

Културното събитие е предвидено за 6 октомври (сряда) под наслов „Имена от бъдещето“. Гост-солисти ще са двама млади артисти с обещаващо бъдеще на музикалната сцена - цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев. Под диригентската палка на маестро Иван Янакиев те ще изпълнят творби от Волфганг Амадеус Моцарт заедно с Български камерен оркестър - Добрич.

Още като ученик в НМУ „Любомир Пипков“ София,  Йоана Русева се нарежда сред лауреатите на редица международни форуми. Носител е на наградата „Васко Абаджиев“ от Международния конкурс „Музиката и земята“, която печели преди да навърши 12 г. Йоана има в колекцията си награди от „Коциан“ (2008 г.), „Недялка Симеонова“ (2011 г.), „Млади виртуози“ (2013 г.). През 2017 г.е носител на едно от специалните отличия на конкурса „Андрея Постачини“ в Италия. Била е солист на Симфоничния оркестър на БНР, оркестъра на ФМ Kласик, Бургаска филхармония. Музикалното училище в София младата изпълнителка завършва в класа на Благородна Танева. След това продължава при Татяна Самуил в Queen Elisabeth Music Chapel в Брюксел и е студент в класа на проф. Антон Сороков в „Университет за музика и сценични изкуства“, Виена.

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София. От 2014 г. учи в НМУ „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева, а от лятото на 2019 г. продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева. На 11 години вече има забележителна колекция от над 20 награди от международни конкурси. Участвал е в няколко международни фестивала, като Stage4Kids (Хамбург), Wunderkinder (Тоблах, Италия). През юни 2019, като специална награда от конкурса „Щелкунчик“, е участник в XXIV Международен Фестивал „Музикален Олимп“ в Санкт Петербург. Като солист има изпълнения с диригентите Константин Илиевски, Никола Петров, Георги Патриков, Миша Дамев, Александър Титов, Александър Чернушенко, свирил е със Симфониета Враца, Симфониета София, Симфоничния оркестър на БНР, Московския академичен симфоничен оркестър, Оркестъра на Санкт-Петербургската Академична Симфонична Капела. Има студиен CD запис със състав на Мариинския театър на изпълнение на концерти от В. А. Моцарт и Дм. Шостакович. Две поредни години Ивайло е лауреат на голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ в категория „Изкуство“ (2018 и 2019), два пъти е награждаван и със специална грамота от Министъра на Културата на Република България за високи творчески постижения – през 2018 и през 2019 г.  Работи с проф. Людмил Ангелов в НБУ, а през 2018/2019 взима уроци при Василий Илисавский, както и при белгийския пианист Филип Раскин.

Концертът в Добрич е от модула "Имена от бъдещето“ - 265 години от рождението на В. А. Моцарт  по проект на Елит Проджектс мениджмънт към НФ „Култура“ и със съдействието на Община град Добрич.

Програма: Волфганг Амадеус Моцарт

  • Дивертименто в Си бемол мажор, КV 137
  • Концерт за пиано и струнен оркестър № 8, КV 246
  • Концерт за цигулка и струнен оркестър № 5, КV 219
  • Симфония № 29, Ла мажор, КV 201

Входът за концерта ще е с билети, които ще се продават в Огледална зала „Нели Божкова“

c