Събота, 02 март 2024

02.03.2024

Последвайте ни

Мицотакис и Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна

На среща в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Това обяви самият Мицотакис на пресконференция със Зеленски след срещата им тази вечер, съобщават гръцките медии.
Украинският президент пристигна на необявено посещение в гръцката столица, където по-късно тази вечер ще участва във вечеря и неформална дискусия с лидери от региона, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Във вечерята ще участва и българският премиер Николай Денков.
„Ние се противопоставяме на всеки незаконен свършен факт“, заяви гръцкият министър-председател на пресконференцията. Той се спря на историческите връзки на Гърция с Украйна и с украинските граждани с гръцки произход. „Никой не забравя престъпленията в мъченическия Мариупол, същото се отнася и до Одеса, както и до Киев и други региони на страната Ви“, каза той и добави, че Гърция осъжда безусловно военните престъпления в Украйна.
„Русия употреби като оръжие природния газ, а наскоро прекрати споразумението за зърнените храни. Последствията от войната надхвърлят границите на нашия континент. Над 50 процента от зърното се изнася с кораби на гръцки корабопритежатели. Гърция прилага всички санкции срещу Русия, ще спомогнем за вашия европейски път, подписахме съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна. Подкрепата ни ще продължи. Пристанището на Александруполис е възлово, скоро ще стане град-врата за природния газ“, каза гръцкият премиер.
От своя страна Зеленски благодари за подкрепата на Гърция и за „Вашето предложение да подкрепите подготовката на наши пилоти на (изтребители) F-16“. Украинският президент каза, че страната му се нуждае от помощта на Гърция и за поддържане на отворен коридор за износ на зърнени храни. 
В Атина Зеленски се срещна и с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

c