Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

Министрите на отбраната и на икономиката на Дания размениха постовете си дни след като страната обеща да дари на Украйна изтребители F-16

Министрите на отбраната и на икономиката в датското центристко правителство днес размениха постовете си - само ден след като украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските депутати за предоставянето на изтребители F-16 на Киев, предаде Асошиейтед прес.
Якоб Елеман-Йенсен, който също така е вицепремиер в съставеното от три партии датско правителство, както и ръководител на либералната партия "Венстре", вече ще бъде министър на икономиката. Троелс Лун Поулсен, който временно изпълняваше длъжността министър на отбраната, докато Елеман-Йенсен беше в петмесечна отпуска по здравословни причини, официално поема ръководството на министерството на отбраната.
Елеман-Йенсен заяви на пресконференция, че е взел решение за размяната, след като се върнал на работа на 1 август, но решил да го обяви днес след визитата на Зеленски.
Поулсен бе смятан за инициатора на дарението на изтребителите F-16 на Украйна. Той оглавяваше отбранителното ведомство през май, когато Дания обяви, че ще инвестира около 143 милиарда крони (21 милиарда долара) в отбраната на страната през следващите десет години.
В неделя Нидерландия и Дания обявиха, че ще предоставят самолети F-16 на Украйна. Това бе дългоочакван ход, който Зеленски нарече важен източник на мотивация за силите на неговата страна, която провежда трудна контраофанзива срещу Русия.
Елеман-Йенсен се извини, че е подвел парламента относно прибързана оръжейна сделка с Израел за подмяна на датските гаубици, които бяха дарени на Украйна през януари.

c