Четвъртък, 23 март 2023

23.03.2023

Последвайте ни

Маги Христова от Балчик: Трябваха ми много голяма сила и психика, за да продължа

Една история за борбата с левкемия с помощта и подкрепата на семейството, приятелите и цялата общност на Балчик

В Световния ден за борба с рака ви срещаме с обичания музикален педагог Магдалена Христова, която бе диагностицирана с левкемиия. В продължение на месеци тя води тежка битка с болестта и получи подкрепата на близки, приятели, познати и непознати. Тя е учителка в детска градина 2 „Знаме на мира“ и дългогодишен всеотдаен ръководител на хор “Добруджанки” към Народно читалище “Васил Левски 1959″ в Белия град, любяща съпруга и майка.

Можете ли да ни разкажете за опита си с левкемията и за битката си с болестта?

Всичко започна много случайно – имах симптоми още от април  2022 г. и след малко по-продължителна борба на 28 юни 2022 г. в Клиниката по хематология към болницата “Св. Марина” във Варна ме диагностицираха с “остра миелоидна левкемия”. Дойде ми като пълен щок, задавах си въпроси “А сега накъде?”, “Какво следва оттук нататък?”, “Защо на мен?”. Помогнаха ми едни от най-добрите хематолози, на които съм много благодарна и до ден днешен. Те ми дадоха голям кураж и сила, че няма защо да плача, а да се взема в ръце, да продължа борбата, която няма да е лека, и 99% ми казаха, че трябва голяма психика, борба и сила, за да продължа напред и да преборя левкемията.

Как Ви помогна подкрепата на семейството, приятелите и общността през този период?

Престоят ми в болницата бе 7 месеца. Благодарна съм на колежките ме педагози, които организираха акцията по кръводаряване. Тогава проведох 5 курса на лечение в УМБАЛ “Св. Марина” и след всяка химиотерапия трябваше кръвопреливане, за което съм благодарна на моите съграждани.

Над 120 души се стекоха да дарят кръв за обичана учителка от Балчик

Кои са били някои от най-големите предизвикателства, с които сте се сблъскали по време на заболяването?

Да продължа да живея и да оцелея. Костваше ми много голяма сила и психика, за да продължа, защото диагнозата е най-коварното нещо, което на никого не пожелавам. Любовта и всеотдайността на семейството ми, на нашия град, на моите съграждани ми дадоха голям кураж, за да продължа напред.

Над 1000 лв. събраха от хвърлянето на кръста в Балчик, дариха ги на болна жена

Можете ли да ни разкажете за ролята си на музикален педагог в детска градина "Знаме на мира" и за дългогодишното си лидерство в хор "Добруджанки"?

Преди 11 години, 5 години, след като завърших музикалната академия в Пловдив, съвсем случайно ме поканиха да стана диригент. Обичам професиите си и в хора към НЧ “Васил Левски 1959″ и в ДГ “Знаме на мира”. Децата са най-истинското предизвикателство и от тях можем да научим много. Децата носят много уроци за възрастните.

Как виждате въздействието на работата си като учител по музика и ръководител на хор върху обществото?

Да сме добри, да обичаме семейството, родителите си, близките си. Уча ги на това да станат достойни хора и човеци и на любовта към Родината. За мен любовта към родолюбието и патриотизмът е една от водещите теми в моето преподаване.

В Деня на благодарността учителката от Балчик Маги Христова с признание и доброта: Борбата до финала предстои

Как заболяването Ви се отрази на личния Ви живот като съпруга и майка?

Както аз, така и моето семейство, изпитахме голям стрес, защото самата борба и това да чуеш от лекарите “Много съжаляваме, но имате рак на кръвта” няма как да се приемат леко. В първия момент се разплаках, мислех, че ще имам анемия, защото в първи момент бях планирала абсолютно всички концерти с хора през лятото, бях си планирала отпуската като учител, за да си заведа децата на море и изведнъж, в първия ден от отпуската си се озовавам в Клиниката по хематология. Голям стрес е.

Какво послание имате за другите, които може би са изправени пред подобна битка с тежко заболяване?

На всички, които са изправени пред подобна битка, желая много кураж, сила и вяра, че трябва да победят в тежката борба и да са много силни, защото със сила и вяра, със силна психика всичко се преодолява.

Битката с левкемията продължава и пред Магдалена Христова предстоят още изследвания и възстановяване.

Маги благодари на цялото лекарско съсловие и на екипа от хематолози от Клиниката по хематология към УМБАЛ “Св. Марина” под ръководството доц. д-р Илина Мичева. Специални благодарности за всеотдайния професионализъм и доброта изпраща и на лекаря от Балчик д-р Маргарита Калинова, която е неотлъчно до нея през цялата борба.

c