Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Липсата на подходящи условия не спира децата на Добрич да скачат с колелета

Добричките маунтинбайк фрийрайдъри и техните предизвикателства

Деца, които правят скокове с велосипеди за планинско каране в градинка в центъра на Добрич, изненадват минувачите. Всъщност те сами са създали импровизирана рампа и други препятствия, за да могат да практикуват така популярното свободно каране Фрийрайд (freeride) на планинското колоездене, известно като маунтин байк. В градинката зад Драматичния театър е импровизирана от няколко плочки, но въпреки това, тя се използва активно от младежи на възраст между 10 и 18 години.

И те нямаше да се занимават с това в градинката до театъра, ако създаденото именно с тази цел велосипедно трасе „Гарванът“ в градския парк се поддържаше.

Когато ги попитахме защо не използват "Гарвана", децата споделиха, че мястото не е поддържано от 2016 година и е в окаяно състояние. "Много е тревясало, има ужасно много дупки", казва едно от момчетата.

Опитали да карат на трасе в местността Гаази баба, но и там условията били далеч от идеални. Младежите са единодушни, че биха се възползвали от подходящи условия, ако такива съществуваха, така че да могат да тренират спокойно и без да пречат на хората в града. Ходят и на скейт парка, но той не предоставя подходящата среда за маунтин байк, казват те.

Макар че маунтин байкът е създаден за планините и там се чувства в „свои води“, той е не по-малко удобен за градско каране. Всичко това прави планинското колоездене един универсален спорт и допринася за неговото развитие и популярност. Този вълнуващ спорт включва изпълнение на различни трикове и скокове с помощта на специални рампи и други препятствия. Става, както в естествена, така и в изкуствено създадена среда.  Планинското колоездене е много здравословно, а също и доста интересно. Освен това за „лудите глави“ то предлага огромни дози адреналин. Този спорт се харесва на много групи от хора поради неговото разнообразие – в него са обособени няколко различни дисциплини, някои от тях със собствени разновидности, което означава, че всеки може да избере такъв начин на каране, който му подхожда най-много.  

c