Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Кулеба: Специалният трибунал за агресията срещу Украйна няма да допусне руското ръководство да остане безнаказано

Специалният трибунал за престъплението агресия срещу Украйна няма да допусне руското ръководство да остане безнаказано за военните си жестокости, заяви вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.
Кулеба каза това на конференция в Европейския парламент, посветена на отговорността на Русия за войната срещу Украйна.
Кулеба отбеляза, че една от основните причини, поради които агресията на Русия срещу Украйна продължава, е надеждата на руския президент Владимир Путин да се стигне до война на изтощение или до замразен конфликт, които да дадат възможност на Русия и ръководството ѝ да избягат от отговорност за престъпленията си.
"Вече видяхме колко бързо избухват войни. Живеем в реалност, в която по едно и също време се водят две горещи войни - в Украйна и в Израел. Ако позволим на Русия да избяга от отговорност за агресията си срещу Украйна, светът ще трябва да се справят с три, четири или пет войни едновременно. Просто защото в света има твърде много сили, които смятат, че бруталната военна сила е най-добрият начин, по който могат да постигнат целите си. Ако те видят, че руската агресия, която донесе на Москва проблеми, санкции и изолация, в крайна сметка е довела до резултат, нищо няма да може да ги спре да повторят действията на Русия на други места по света", изтъкна украинският външен министър.
Дмитро Кулеба благодари на Европейския парламент и на членовете му за тяхната твърда и принципна позиция за необходимостта Русия да бъде наказана.

c