Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Компанията "Спейс Екс" на Илон Мъск планира да инвестира 1,5 милиарда долара във Виетнам

Компанията "Спейс Екс" (SpaceX) на Илон Мъск планира да направи инвестиция във Виетнам на стойност 1,5 милиарда долара, която може да помогне за разрешаването на проблемите, свързани с изстрелването на сателитите "Старлинк", съобщи Ройтерс.
"Виетнамското правителство разглежда инвестиционното предложение на "Спейс Екс", каза виетнамският президент То Лам. 
Той се срещна в Ню Йорк с вицепрезидента на "Спейс Екс" Тим Хюз, който заяви, че компанията планира да инвестира 1,5 милиарда долара във Виетнам, тъй като е обещаващ пазар за нейните сателитни интернет услуги.
Със своето 100-милионно население Виетнам е голяма потребителска база за американските интернет компании като "Фейсбук" и "Мета", но остарялото му оборудване може да наруши функционирането на ключови подводни оптични кабели, отбелязва Ройтерс.
Големите планински масиви също влияят на качеството на интернет услугите във Виетнам, който би могъл да използва сателитния интернет в по-строгото си патрулиране в оспорваното Южнокитайско море. Подобна стъпка обаче може да не се приеме добре от Китай, който претендира за по-голямата част от този воден басейн.

c