Сряда, 07 юни 2023

07.06.2023

Последвайте ни

Колумбийците са изправени пред недостиг на храна и лекарства заради стачкуващи миньори

След осем дни на миньорска стачка в Колумбия, правителството иска да стигне до споразумение с организаторите на протестите, пише днес местният ежедневник "Еспектадор".
Блокадата по пътищата от така наречената миньорска стачка в района на департамента Антиокия доведе до недостиг на храна и лекарства в тази част на страната, както и до затруднено преминаване на колите за спешна помощ и затваряне на предприятия.
Демонстрантите смятат, че са нарочени от полицията и протестират срещу възобновените полицейски акции срещу миньорската дейност, която според министерството на отбраната финансира престъпни групи.  В резултат на тези полицейски акции са унищожени девет дрегери, които според министъра на отбраната "са носели богатства за нелегалните въоръжени организации".
В сряда колумбийският президент Густаво Петро изпрати делегация от петима заместник-министри и група от експерти, за да разговарят с представители на стачкуващите, които обаче вчера напуснаха преговорите, заявявайки, че искат да разговарят със самите министри.
Министърът на околната среда и устойчивото развитие Сусана Мухамад, министърът на отбраната Иван Веласкес и министърът на вътрешните работи Алфонсо Прада ще се срещнат с представителите на стачкуващите, за да се опитат да постигнат споразумение и да сложат край на протестните действия.
Около 300 000 души, живеещи в 12 общини, са засегнати от тази стачка, каза Прада и добави, че недостигът на храна и медикаменти поставя жителите на тези общини в уязвима позиция.
Няма да има диалог с протестиращите, докато пътищата не бъдат отблокирани и докато хуманитарната помощ не стигне до населението, подчерта вътрешният министър.
"Докато продължават блокадите, вероятността да се върнем на масата за преговори е нулева“, заключи той.
Основният въпрос, който правителството иска да повдигне на преговорите, е узаконяването на миньорската дейност или създаването на така наречения миньорски район - специална зона, в която да се извършва регламентирана миньорска дейност и в която да се защитават правата на работниците и да се опазва околната среда.
Заради големите количества живак, които се изхвърлят от мината в река Каука, е от изключителна важност да се въведат промени, които да гарантират опазването на околната среда в региона. Това ще бъде от полза и за населението на засегнатите общини, обясни министърът на околната среда.
"Незаконната миньорска дейност е неприемлива и пагубна за околната среда. Трябва да намерим изход, за да спре разрушаването на района и замърсяването на реките, и да продължи цялостното развитие", отбеляза управителят на департамента Антиокия Анибал Гавирия.

c