Неделя, 03 декември 2023

03.12.2023

Последвайте ни

Кои са новите народни представители от област Добрич, по предварителни данни

Разпределението на мандатите между политическите партии, които влизат в парламента още не е ясно. Математици обаче изчислиха за Про Нюз Добрич, че в област Добрич с шансове за два мандата е коалицията ГЕРБ-СДС, която получи 11 102 гласа, които са 22,22% от гласувалите. При нея  има един сигурен мандат и остатък от 0.4738, който е най-висок от всички партии в областта и предполага втори мандат.

Гласовете на Продължаваме Промяната са 9 471, като техният дял е 18.95% и определя един сигурен мандат и остатък от 0.2573. БСП за България е с 6 981 гласа и дял от 13.97%, които й осигуряват 1 мандат с 0.9267.

Двете други партии ДПС и Възраждане получават съответно 0.8781 и 0.8165, което също им дава шанс за един мандат.

Спорен остава шестият мандат. Според математици оспорването е основно между ГЕРБ и Български Възход като вероятността е 45%:55%. Интригата е между ГЕРБ и Български Възход. Алгоритъмът по определяне на мандатите разпределя гласовете от чужбина към всеки МИР и определя новите остатъци. След това започва да определя броя на мандатите от малките към големите партии.  ГЕРБ са изключително близко да втори мандат, но е възможно в резултат на разпределението на остатъците да не осигури такъв. Тогава по-голяма става вероятността за мандат за Български възход, дори и за Демократична България.

Именно в подкрепа на последното е информацията, която публикува „24 часа“. Броят на мандатите, които получават партиите в различните райони, е изчислен от Даниел Пейчев от Българската асоциация по изборни системи. Прогнозата е, че шестият мандат отива за „Демократична България“ и Албена Симеонова.

Важно е да се каже, че докато ЦИК не обяви окончателните резултати, всякакви сметки са несигурни. Методът на Хеър-Нимайер е такъв, че дори промяната на един протокол може да промени реда на итерациите и тотално да размести мандатите.

Засега сигурните депутати от област Добрич са:

Деница Сачева – ГЕРБ-СДС

Йорданка Костадинова – Продължаваме Промяната

Мая Димитрова – БСП за България

Ертен Анисова – ДПС

Константина Петрова – Възраждане

За шестия мандат спорят:

Красимир Николов – ГЕРБ-СДС

Веселин Колев – Български възход

Албена Симеонова – Демократична България

c